5 lenyűgöző mediterrán tengerparti város, ahol nem érik egymást a turisták

A 22 országgal körülvett és három kontinenssel határolt Földközi-tenger csodálatos partokkal büszkélkedhet, nem is beszélve több száz szigetéről. És bár bizonyos tengerparti strandjain szinte meg kell küzdeni egy törölközőnyi helyért, még mindig vannak olyan partszakaszai, ahol nyugodtan lehet strandolni. Mutatjuk, melyek ezek.

Saplunara, Horvátország

Horvátország legtöbb tengerparti üdülőövezetében ki lehet tenni a megtelt táblát, de nem itt! Ha valaki hajlandó az ország majdnem legdélebbi csücskéig, egészen Mljet idilli szigetéig elmenni, annak maximum néhány turistával, illetve a nemzeti parkban élő mongúzokkal kell osztozkodnia a szigeten.

Forrás: Picasa/Lichinga/Wikimedia Commons

Saplunarában két homokos strand is húzódik, amelyek viszonylag érintetlenek, csupán egy-két bár található ott.

Tropea, Olaszország

A dél-olaszországi, nagyjából a csizma orránál elhelyezkedő Tropea két hosszú, homokos partszakaszával Calabria gyöngyszeme. A strandolók álmainak helyszíne porszerű fehér homokjáról, kristálytiszta vízéről és a vibráló naplementéről híres, de a városban is bőven akad felfedeznivaló.

Forrás: alex baganets/Pixabay

Tropea tele van történelmi palotákkal és hangulatos trattoriákkal (étterem), amelyek kis udvarokban húzódnak meg. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki a Santa Maria dell'Isola tengerparti kolostor bebarangolását sem, ahol a magasból nyílik kilátás a strandra. Tropea legtöbb strandja ingyenes, csak a nyugágyak bérléséért szoktak pénzt kérni.

Zapallo-öböl, Ciprus

Ez a dél-ciprusi, fehér sziklákkal körülvett homokos strand lenyűgöző kék vizével, valamint egy ősi kikötő maradványaival várja az utazókat. Mutatjuk, hogy ti is lássátok, milyen lenyűgöző és csendes partszakasz található itt!

Zapallo a környező sziklákon áthaladó ösvényen keresztül közelíthető meg, és tökéletes hely azok számára, akik félreeső és békés kikapcsolódásra vágynak. Ugyanakkor bármikor betérhettek a part közelében található kávézók és éttermek egyikébe. A hangulatos öbölben megnézhetitek azt is, hogyan keresik kenyerüket a helyi halászok. 

Morinj, Montenegró

Akik a festői balkáni országban nyaralnak, általában a Kotori-öböl körüli, nyüzsgő üdülőhelyeket választják, míg Morinjt leginkább csak a helyiek ismerik. Itt a Morinjska plaža egy keskeny, téglalap alakú, természetes, kavicsos strandot foglal magába, ahol kristálytiszta a víz.

Forrás: Ponta Morinj/Facebook

A strand környezetében található gesztenye- és fenyőfák kellemes hűsölést nyújtanak a hosszú napsütéses órákban. Morinj elég elszigetelt ahhoz, hogy távol tartsa a tömegeket, de elég fejlett ahhoz, hogy strandbárt, WC-ket és bérelhető napozóágyakat biztosítson.

Ksamil, Albánia

Már az ókori görögök is felfigyeltek A mai Albánia déli részén lévő kis, homokos strandokra, sziklás öblökre, apró tengeri szigetecskékre és sekély lagúnákra, amelyek a kagylóikról híresek – ezért gyorsan megalapították Butrint városát.

Forrás: Artur Malinowski/Wikipedia

A ma lakatlan, mézszínű romok Ksamil modern tengerparti városának közelében fekszenek, amelyek Albánia legnagyobb és legromantikusabb történelmi helyszínei. Ksamil amellett, hogy a Földközi-tenger ezen részének egyik leglenyűgözőbb ősi nevezetességének ad otthont, számos stranddal és a közeli Korfura nyíló kilátással, sziklák tetején tett sétákkal és finom tengeri gyümölcsökkel csábítja ide a pihenni vágyókat.
(Forrás: timeout.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek