Utazz Budapestről vonattal a közeli tengerpartokra!

Ha már unod, hogy a nyaralásod azzal kezdődik, hogy az autóddal órákig a dugóban araszolsz, és eleged van a kiszámíthatatlan repülőjáratokból, akkor jó hír, hogy a közeli népszerű tengerparti üdülőhelyekre már vonattal is eljuthatsz, ami nem csak kényelmesebb, de jóval költséghatékonyabb is. Mutatjuk, idén nyáron hova utazhatsz éjszakai hálókocsis vonatokkal!

Utazz nyáron vonattal a tengerpartra!Forrás: Facebook/MÁV

A MÁV-Start közvetlen éjszakai vonataival az Adriára és a Fekete-tenger partjára is kiruccanhatsz, amelynek előnye, hogy akár a háló, a fekvőhelyes, vagy az alvószékes kocsiban töltött utazás után reggel kipihenten érkezhetsz a tengerparti városokba. 

Utazz kényelmesen az éjszakai vonatokon, és ébredj kipihenten a tengerpartonForrás: Facebook/MÁV

Ha családdal vagy barátokkal indulsz nyaralni, akkor a fekvőhelyes kocsik 4 vagy 6 ágyas fülkéi biztosítanak kedvező árú, de mégis kényelmes alvási lehetőséget, míg a pároknak és a kisebb családoknak az 1-3 ágyas hálókocsifülkék különleges gördülő szállodai szobái a legideálisabbak. A kocsik kísérőinél kisebb harapnivalók és italok is vásárolhatók.

Horvátország

Splitbe, Horvátország második legnagyobb városában t jó szállodák, festői szépségű strandok, érdekes múzeumok és egyéb látnivalók várják a látogatókat. Split egy olyan város, amely tökéletesen ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Az Adria gyorsvonat klasszikus gyorsvonati szerelvénnyel közlekedik, 2. osztályú ülőhelyes, 2. osztályú fekvőhelyes, illetve 1.-2. osztályú hálókocsik közül lehet választani. A járatok Budapest és Split között augusztus 29-ig kedd/szerda és péntek/szombat éjszaka, visszafele szerda/csütörtök és szombat/vasárnap éjszaka közlekednek. 

Vonattal SplitbeForrás: mavcsoport.hu

Rijeka vasútállomása a tengerparton található, párszáz méterre a városközponttól. Az olyan népszerű isztriai célpontok, mint Krk, Lovran és Icici is elérhetők a sűrűn induló helyi buszokkal az állomás előtti megállótól. A vonatok a Budapest-Déli pályaudvarról indulnak, Székesfehérváron, Veszprémen és Zalaegerszegen át. A legolcsóbb jegyek már 25 eurótól kaphatók. 

Rijeka kikötőjeForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Ha Pulában jársz, feltétlenül látogass el a Pula Arena nevet viselő római kori amfiteátrumba, amely pár perc sétára található a Retro Istria Expressz állomásától. A tengerparti strandok az óvárostól busszal érhetőek el. Pulába a Koperbe közlekedő vonatról kell átszállni Divača állomáson. A csatlakozó vonat a peron másik oldalán várja a továbbutazásra a Budapestről érkezőket. Késés esetén a csatlakozó vonat vár. A helyszínen szlovén kalauz segít tájékozódni.

A híres amfiteátrum PulábanForrás: Shutterstock

Opatijában felidézheted és átérezheted a régi idők hangulatát a tengerparti Lungomare sétányon korzózva. A Retro Istria Expressz vonatok az Opatija-Matulji nevű vasútállomásra érkeznek, amely a tengerparttól távolabb fekszenek. A fiumei vasútállomásról viszont sűrűn indulnak helyi buszok a part mentén Abbáziába.

Szlovénia

A szlovén tengerpart fő közlekedési csomópontja Koper, ami Budapestről a Retro Istria Expresszel közvetlenül megközelíthető. Koper vasútállomása a bevásárlóközpontok között található, az óvárostól körülbelül egy kilométerre. Az állomásról a helyközi buszok 20-30 percenként indulnak a városközponton keresztül számos tengerparti üdülőhelyre: Izola a legközelebbi, Portorož a legforgalmasabb, és Piran a legfestőibb város a környék települései közül. 

Koper egy tökéletes nyári úti célForrás: Shutterstock/Andrew Mayovskyy

A Retro Istria Expressz egyik állomása a Postojna cseppkőbarlang, amelyet évente több mint egymillióan keresnek fel. A hegy gyomrába közel négy kilométert megtéve kisvonat viszi az utasokat, majd onnan indul a másfél órás barlangi túra. A 24 kilométer hosszú barlangrendszer Európa leghosszabb látogatható barlangja, lenyűgöző földalatti világ, külön kis állatkerttel, az örök sötétség vak élőlényeinek bemutatójával.

Nem mindennapi látványt nyújt Európa legnagyobb barlangja, a Postojna cseppkőbarlangForrás: Shutterstock/weniliou

Ljubjana folyóparti kávézói, a város fölé magasodó vár, az autómentes óváros kellemes nyári sétákra hív. Tiszta időben az Alpok hegycsúcsai fehérlenek, amelyek jól láthatóak a városból. Ljubljana és Budapest között a Retro Istria Expressz közvetlen éjszakai kapcsolatot biztosít, de a két város között nappali járatokkal is közlekedhetsz.

Bulgária

Bulgária harmadik legnagyobb városába, Várnába kedvezményes árú City-Star menetjegyek válthatók, melyek főleg kisebb csoportok utazása esetén éri meg. Ár-érték arányban a legjobb az ülőhelyes kocsi, ahol 2. osztályú árakon 1. osztályú kocsiban lehet utazni, illetve a CFR fekvőhelyes kocsi, ami légkondicionált. A vonatok Várnába szeptember 13-ig szombat/vasárnap éjszaka közlekednek.
A Fekete-tenger partján fekvő kikötővárosban érdemes megtekinteni a város múzeumait, többek között itt található I. Ulászló magyar király sírja is. Érdekesség, hogy a város két forgalmas körútját magyarokról nevezték el, az egyik I. Ulászló, a másik Hunyadi János nevét viseli.

Bulgária napos tengerpartja vonattal is elérhetőForrás: Shutterstock/Valentin Valkov

Burgaszba, a Fekete-tenger partvidékének legnyugatibb pontján fekvő üdülővárosába kedd/szerda és péntek/szombat éjszaka is közlekednek a City-Star járatai. Az retúrjegyek már 77 eurótól elérhetőek, és a vonat légkondicionált Utasellátó étkező-bisztrókocsit is biztosít, ahol reggelire vagy vacsorára szánt könnyebb ételeket, de akár éttermi szintű fogásokat is rendelhetsz. Burgasz tökéletes bázisa a nyaralásnak, itt a család minden tagja talál magának való szórakozást, a vízisítől kezdve a minigolfon át, az éjszakai bulizásokig. 

(Forrás: MÁV, Vonatösszeállítás)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek