Ezek a fürdős programok várnak ma a Víz Világnapján

A Víz Világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Ez alkalomból számos hazai gyógy-és termálfürdő, valamint egyéb vízi létesítmények készülnek különleges programokkal és akciókkal a látogatók számára. Összeszedtük a legjobbakat!

A Hévíz Tófürdő hazánk leghíresebb és egyik legközkedveltebb termáltavaForrás: Facebook/Hévíz Tófürdő

A Víz Világnapját az 1992-ben a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése. A világnap minden esztendőben más és más témára összpontosít, mely igazodik az adott évi víz világjelentés központi témájához. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.

Hazánk a termálvizek országa, ahol számtalan helyen tör gyógyító hatású ásványvíz a felszínre. Összesen 1289 termálkút és 220 termálfürdő található az országban; tudjuk, hogy vigyáznunk kell a vizeinkre.

Gyógyfürdő vagy termálfürdő? 

Sokan összetévesztik, és a termálfürdő szinonimájaként használják a gyógyfürdő elnevezést. Először is tisztázzuk, hogy termálfürdőnek azokat a fürdőket nevezzük, amelyek vízellátását meleg vizes forrásból biztosítják. A gyógyfürdő pedig egy jogi kategória, a víz gyógyvíz minősítése és a fürdőgyógyászati szolgáltatások bevezetése után lesznek a fürdőkből gyógyfürdők.

Budapesten az egyik leghíresebb a Rudas GyógyfürdőForrás: Rudas Gyógyfürdő / Facebook.com

 

Tehát, hazánkban a gyógyfürdő egy olyan létesítmény, amely gyógyiszap, gyógyvíz vagy egyéb természetes gyógytényező révén végez fürdőgyógyászati kezelést, illetve ahol ásványvíz vagy termálvíz felhasználásával végeznek teljes körű fizioterepiás kezeléseket – írják a Termal Online oldalán.

Fürdős programok országszerte

A hét elején beszámoltunk róla, hogy a Víz Világnapja alkalmából a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy-és Élményfürdőben ma gyógyvízáldást tartanak, és déltől ingyenes a belépés a látogatók számára. A Bükfürdő Thermal és Spa fürdőben a mai napon indul a "senior szerda" kedvezmény, ami azt jelenti, hogy minden szerdán a kedvezményes belépőt váltó vendégek egy 500 forintos kupont kapnak ajándékba, amit aznap a fürdő bármelyik vendéglátóegységében felhasználhatnak.

A Mórahalmi Gyógyfürdőbe érkező vendégeket a Víz Világnapján egy palack ajándék ásványvízzel várják, a Hajdúnánási Gyógyfürdőben pedig akik helyesen válaszolnak egy vizekkel kapcsolatos kvízkérdésre, azok 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak napi belépőt. 

Vízi torna is lesz a hegykői Sá-Ra TermálfürdőbenForrás: Facebook/Sá-Ra Termál

A hegykői Sá-Ra Termálfürdőben egész nap ingyenes programokkal várják a fürdőzőket, lesz vízi torna, aquafitness, watsu, és csoportos vízi relaxáció is. A vásárosnaményi Szilva Termálfürdőben tavaszváró nyugdíjas nap lesz, ahol kedvezményes belépővel, vízi tornával és kézműves foglalkozással várják az odalátogatókat. 

Egyéb izgalmas vizes programok 

A Víz Világnapja alkalmából Szegeden most péntektől ismét látogatható, és ezen a napon ingyenes lesz a belépés a Szent István téri víztoronyba. A látogatók megismerkedhetnek a szikvíz készítésével, állandó kiállításokat láthatnak, illetve többet megtudhatnak az ivóvízről és a szennyvízről, a tudatos víz- és csatornahasználatról. Ezen kívül lesznek vízzel kapcsolatos érdekes feladatok és játékok, a kilátószintről pedig csodálatos panoráma nyílik Szeged belvárosára. 

Szent István víztorony - SzegedForrás: Facebook/Visit Hungary

A debreceni Apolló mozi a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésével a mai napon 18 órától újra vendégül látja a Jóreménység sziget című film rendező-főszereplőjét, Ljasuk Dimitryt. A film megtekintése után a nézők beszélgethetnek az alkotásról, és a film helyszínéül szolgáló Tisza-tó fontosságáról, védelméről.

A Jóreménység sziget a Tisza-tavonForrás: Facebook/Ljasuk Dimitry films

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szemléletformáló programokkal készül Siófokon a Fő téren, ahol kvíz, gyerekkoncert, laborbemutató, játékok és még sok más vár minden érdeklődőt. 

Források: termalonline.hu, vizvilagnap.hu, haon.hu, szeged.hu, kulturaonline.hu, viztisztito.hu

A borítókép forrása: Shutterstock/Kzenon

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek