Neptunfű: A világ egyik legidősebb élőlénye a Földközi-tenger tüdeje

Van egy növény, aminek köszönhetően a Földközi-tenger több pontján olyan elképesztő színű vízben fürdőzhetünk a partok közelében, mint amilyet leginkább a Karib-térség legfelkapottabb partszakaszain vagy a messzi Polinézia kristálytiszta lagúnáiban találunk. Ez a növény a neptunfű, amit a Földközi-tenger tüdejeként is emlegetnek. Az egyik legnagyobb összefüggő területen pedig Formentera szigete körül található belőle.

Formentera Ibizától nem messze, nagyjából félórás kompútra található. A többi baleári szigettel ellentétben még reptere sincs, elsősorban bérelt autóval vagy robogóval lehet itt közlekedni. Valamint hajókkal, ha az ember azon szerencsések közé tartozik, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust. Formenterán pedig sokan vannak ilyenek, a sziget a luxus kategóriás európai nyaralóhelyek egyik örök toplistása.

Az ok pedig egyszerű: lélegzetelállítóan kék tengerpartjaival és kristálytiszta vizével nehéz versenyre kelni. Ilyen látványos türkiz vizeket a Földközi-tengerben csak olyan helyeken találunk, ahol szintén nagyobb neptunfű-telepek vannak a sekély tengervízben. Ezek a területek pedig mindenhol egyre inkább csökkennek, emiatt hívta életre Formentera a Save Posidonia projektet, amelynek köszönhetően ma már nemzetközi nagyvállalatok szponzorálják a neptunfű megmentését a sziget körül.

Forrás: Manu San Félix / saveposidoniaproject.org
Mi fán terem a neptunfű?
A neptunfű egy ősi vízinövény-faj. Egy 2012-es kutatás során a Földközi-tenger több pontján is vettek mintákat a növény telepeiből, egyes minták DNS-vizsgálatánál pedig kiderült, hogy az adott részük több mint kétszázezer éves. Azóta a neptunfüvet a világ legöregebb élőlényeként tartják számon. Nem szabad azonban összekeverni az algával, a neptunfű ugyanis évmilliókkal ezelőtt egy part menti, szárazföldi eredetű, virágos növényből fejlődhetett ki. A legérdekesebb tulajdonsága pedig az a környezettisztító hatás, amivel a mindennapokban működik: egyetlen négyzetméternyi neptunfű annyi oxigént termel, mint egy hektár amazonasi őserdő.

Formentera legfelkapottabb partszakaszai, ahol őrületesen kék vízben strandolhatunk:

♥ Ses Illetes – Hosszú, félszigetszerűen elnyúló partszakasz, ahol annak megfelelően választhatjuk ki a helyet a strandtörölközőnknek, hogy merről fúj a szél; hiszen a dűnék másik oldalán akkor is szélcsendben pancsolhatunk, ha a strandként kijelölt oldalon épp erősebb szél és élénk hullámzás van. Ez tehát a helyiek és a turisták egyik kedvenc tengerpartja, amely a spanyol tengerpartok összesített toplistáján is általában bekerül az első öt helyezett közé.

Ses IlletesForrás: Formentera.es

Nem véletlenül: a neptunfűnek köszönhetően hihetetlenül türkizkék a víz színe, a #nofilter kifejezést az itt készített Insta-képeken abszolút komolyan vehetjük. Sőt, az itt élő neptunfű olyan nagy méretű kolóniát alkot, hogy a telepeinek a másik végét Ibizán, a Ses Salinas Nemzeti Park szintén népszerű tengerpartjánál kell keresni.

♥ Cala Saona – Különösen a családosok körében népszerű öböl, amelynek krisztálytiszta kék vizében visszatükröződnek az öblöt körbeölelő sziklafalak.

Cala SaonaForrás: Formentera.es

♥ Platja Migjorn – Egy ötkilométeres partszakasz a sziget déli részén. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a szigeten közlekedve minden irányból útba esik, gyorsan és könnyen megközelíthető.

Platja MigjornForrás: Formentera.es

Újságírónk a Spanyol Turisztikai Hivatal meghívására járt Formentera szigetén.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek