Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A jelenség nem teljesen új, a tavak máskor is öltöttek már rózsaszínes árnyalatot, ezúttal azonban különösen élénk rózsaszínben pompázik például a Corfo nevű lagúna. Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól harminc kilométerre fekvő tavak színe azért változik meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert - adja hírül az MTI.

Forrás: AFP/Daniel Feldman

A szokásosnál is nagyobb elszíneződést az okozhatta, hogy a tartományi fővárosban, Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől, így azok is a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítik hulladékukat, ahelyett, hogy egy távolabb fekvő szennyvíztelepre szállítanák, vagy a közelben létesítenének víztisztítót.

Forrás: AFP/Daniel Feldman

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak torlaszokkal állják útját a szennyvizet szállító kamionoknak, napi több tucat szállítmánynak, amelyet minden kezelés nélkül engednek ki a környékbeli vízfolyásokba és tócsákba. Az aktivisták amiatt is aggódnak, hogy a szennyvízben lévő kemikáliák beszivárognak a talajvízbe is. A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában. A dél-argentínai Chubut tartomány mezőgazdaságból, élelmiszeriparból, halászatból és turizmusból él, híres a Tombo-fokon élő bálnákról és pingvinekről.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek