Egészen hihetetlen: Franciaországban valóban rózsaszín a tengervíz

Franciaországban, az Arles-tól délre eső partszakaszon, ott, ahol a Rhône folyó ketté szakadva torkollik a tengerbe, a víz egészen furcsa színű: nem kék, ahogy azt megszokhattuk, hanem rózsaszín.

A különleges árnyalat a természet kreálmánya: egy mikroalga színezi rózsaszínre a vizet, ami a fehér homokkal kontrasztot képezve álomszerűvé varázsolja a tájat. A Dunaliella Salina nevű mikroalga szinte bármilyen természetes sós vízben meg tud telepedni, és fő tápláléka egy másik gyakori sósvízi lakónak: egy apró garnélaráknak, írja Paolo Pettigiani olasz fotós Instagram oldalán.

Pettigiani, akinek korábbi fotóiban is szerepet játszott a rózsaszín, egész sorozatnyi felvételt készített a Camargue nevű területen lévő természeti képződményről, tudtuk meg a Designboomról. Néhány fényképen a zöld növényzet, a fehér homok és a rózsaszín víz színe élesen elhatárolódik egymástól, máshol fokozatos az átmenet a fehérből a rózsaszínbe.

A mikroalga nevét felfedezőjéről, Michel Felix Dunalról kapta, aki először 1838-ban számolt be a tudományos közösségnek az élőlény létezéséről, melyre Montpelliernél lelt rá, írja a fotóművész. 

A címlapkép a camargue-i torkolatot ábrázolja, forrása: Melina Kiefer/unsplash

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek