Fotók: így ünnepelték világszerte a nemzetközi jóga napot

Tegnap hetedik alkalommal ünnepelték a jóga világnapját nem csak Indiában, hanem az egész világon, a lehető legváltozatosabb helyszíneken. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt idén a jóga hazájában ezt az ünnepet igyekeztek keretek közé szorítani. Narendra Modi, India miniszterelnöke szintén kerülte a tömeges ünneplést, pedig köztudottan nagy jógarajongó, és gyakran mondja, hogy a jóga India ajándéka a világnak. Most is hozzáfűzte, hogy a jóga a világjárvány közepette milliók reménysugarává vált – írja a BBC.

Egy indiai lány a jóga világnapján a faágak között végezte az ászanákatForrás: NurPhoto via AFP/Himanshu Sharma

"Egyetlen ország sem készült fel a koronavírus megjelenésére. Ezekben a nehéz időkben mindannyian láttuk, hogy a jóga hatalmas önbizalomforrássá vált" – ezt már Ram Nath Kovind indiai elnök mondta, aki privát jógaórán is részt vett az elnöki palotában, a kabinet több tagjához hasonlóan.

Az indiai tisztviselők és a miniszterek is bátorították az embereket, hogy vegyenek részt a jógázásban, de azt tanácsolták nekik, hogy kerüljék a nagy összejöveteleket, mivel az ország éppen most kezd kilábalni a második hullámból. A világ különböző pontjain is kisebb csolportokban végezték a gyakorlatsorokat.

Emberek egy csoportja a floridai Miami Beach strandján jógázottForrás: AFP/Chandan Khanna

A Covid miatti lezárások idején millióknak kellett a négy fal között maradniuk, a szakértők szerint a jóga ilyen esetekben hasznos lehet a szorongás legyőzésében. Az ősi hagyomány, amelynek célja egykor a guruk egészségének megőrzése volt, mára világméretű jelenséggé vált.

Tegnap a New York-i Times Square-en is feltüntek a jógásokForrás: AFP/Timothy A. Clary

A jógázók a világ minden táján előveszik szőnyegeiket június 21-én, hogy kifejezzék szeretetüket a jóga iránt. Ezt a napot egyébként az ENSZ 2015-ben nyilvánított a jóga napjává.

Ezen a légi felvételen a jógázók a kolumbiai Medellinben töltődnekForrás: AFP/Joaquin Sarmiento

A szervezet is egyetért abban, hogy a jóga holisztikus módszere segít az egészség megőrzésében a járvány idején, és jelentős szerepet játszott a karanténban és az elszigeteltségben lévő Covid-19-betegek pszicho-szociális ellátásában és rehabilitációjában.

Fa-pózt gyakorló nő MarokkóbanForrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek