Római kori termálkomplexumot ástak ki a spanyol tengerpart homokjából

A dél-spanyol Andalúzia régiójában található Caños de Meca település homokos strandjának dűnéi rejtették az ókori római fürdőkomplexumot. A meglepő felfedezés a Cadizi Egyetem (UCA) kutatóinak köszönhető, akik az ásatás során egy 4 méter magas, rendkívül jó állapotban lévő római kori fürdő előtt találták magukat, amint erről Darío Bernal, régészetet oktató egyetemi tanár beszámolt. Hozzátette: a többi rom legfeljebb 50-60 centiméter magasságú. Eddig két helyiséget tártak fel, és a fürdőkomplexum mellett egy 12. és 13. századi, középkori fazekasműhely is előkerült.

Megdöbbentő, hogy Canos de Meca tengerparti homokja ilyen leleteket rejtettForrás: Cear2002/Wikipedia

A romok egy kifinomult vidéki fürdőkomplexum részei, amelynek forró levegőjét kemence biztosította, a hőt pedig a padlón és a falakon lévő kamrákon keresztül áramoltatták a fürdőbe. "A hipotézis szerint ezek a termálforrások higiéniai és szabadidős szolgáltatást nyújtottak a környék dolgozóinak" – mesélte Bernal.

Az ásatáskor legalább hét római kori sómedencét is találtak, amelyeket élelmiszerek tárolására használtak. De ez még nem minden! A római leletek mellett a tudósok ép őskori sírhelyet is feltártak a 4000 éves lelőhelyen, amelyben több ember maradványára bukkantak.

"Ez csodálatos" – mondta Patricia del Pozo, Andalúzia kulturális minisztere, megjegyezve, hogy az ásatások megmutatták, hogy a régió hihetetlenül vonzó terület volt a különféle civilizációknak, így az rendkívül gazdag történelmet tudhat magáénak.

Tavaly Spanyolország keleti részén került elő római kori amfórák gyűjteménye, miközben a hatóságok egy tenger gyümölcseit árusító üzletet ellenőriztek Alicantéban.

A leletek hire ezután a spanyol Oktatási, Kulturális és Sportminisztérium tudomására jutott, majd megállapították, hogy az amforák valószínűleg a Római Birodalomból származnak, és keletkezésük az 1. századig nyúlhat vissza – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek