Hatalmas, román stílusú közfürdő romjaira bukkantak Kínában

  Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen egy 10. században épült román stílusú közfürdő romjait tárták fel a régészek. A csaknem 400 négyzetméteren elterülő komplexum egy kutakkal szegélyezett, téglából emelt főépületből, a keleti oldalon álló vályog szerkezetből, valamint a kemence számára kialakított területből állt.

  A szélsőséges időjárási körülmények miatt építhették a közfürdőt a végtelen eurázsiai sztyeppénForrás: user: InvictaHOG/Wikipedia

  A főépület föld alatti része biztosította a hőt a felszínen kialakított fürdő számára. Vej Csien, a pekingi Zsenmin Egyetem professzora, az ásatás vezetője szerint a fürdő a korai Tang-dinasztia (618-907) idején épült ókori város, Tangcsaotun része volt. A szakember szerint a nagy valószínűséggel közfürdőként használt építmény hatalmas és lenyűgöző volt, hosszú időn át használták, és számos felújításon átesett.

  Ancient bathhouse excavated in China's Xinjiang.

  Közzétette: Trending in China – 2020. november 19., csütörtök

  "Az ókori várost az eurázsiai sztyeppe ölelte körbe, ahol a nyarak forrók és szelesek, a telek hidegek és fagyosak voltak, ezért érthető, hogy egy közfürdőt építettek egy ilyen éghajlaton. A komplexumot nem csupán a helyiek, hanem az utazók is használhatták" – jegyezte meg Vej. A romokon a román stílus, míg a területen talált kisebb tárgyi leleteken, köztük agyagedényeken és faldíszítéseken a Csungjüan régió és a helyi kultúrák jegyei köszönnek vissza. A régészek szerint a területen immár három éve folynak ásatási munkák – írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek