Egy 12. századi fürdőre bukkantak a népszerű sevillai tapasbárban

Valószínűtlennek tűnő helyen bukkantak rá egy pompásan díszített,12. századi fürdőre. Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai és boltíves mennyezete rejtette az ősi közfürdőt. Az 1923 óta a sevillai székesegyház mellett működő Cervercería Giralda tapasbár tulajdonosai tavaly nyáron úgy döntöttek, hogy felújításba kezdenek, és akkor jött a meglepetés.

Ez a tapasbár a helyiek és a turisták körében is népszerű, de eddig nem tudták, hogy mit rejtenek a falaiForrás: Cervecería Giralda/Facebook

A helyi legenda és a történelmi dokumentumok is azt sugallták, hogy a hely egykor ősi hammám lehetett, de erről senki nem volt meggyőződve. "Beszéltek arról, hogy voltak fürdők errefelé, de nem minden történész volt erről meggyőződve, és néhányan azt gondolták, hogy mindez sokkal később történt" – mondta Antonio Gastro, a Giralda négy tulajdonostársának egyike. "Egy régészt vettünk fel, így került elő a fürdő" – mesélte.

Álvaro Jiménez régész ugyan ismerte a helyi szóbeszédet a régi fürdőről, de ő sem hitt benne.

Tavaly a mennyezet bontása közben azonban egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, és rögtön tudták, hogy mire bukkantak. A további munkálatok során a 12. századi fürdő geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falai és a különböző formájú tetőablakai is elbukkantak.

A Cervecería Giralda boltíve a felújítás előtt, ahonnan előbukkant a történelemForrás: Cervecería Giralda/Facebook

„Korábban is ismert volt a bár, de aki most ide betér, hogy megigyon egy sört vagy egy pohár bort, az egyben egy 12. századi hammámban találja magát" – mondta Castro. "Szerencse, hogy az építész, aki még az 1920-as években alakította ki az épület terveit, tiszteletben tartotta a fürdőt, ezért hálásak vagyunk neki" – tette hozzá. A Giralda és az új életre kelt hammám néhány héten belül újra megnyitja a kapuit – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek