Megmentik a pusztuló fürdőt, mely Sisi királyné egyik kedvence volt

Herkulesfördő természetes meleg, kénes forrásairól híres, amelyeket az ókori rómaiak és a Habsburg Birodalom előkelőségei is előszeretettel használtak. 1852-ben tett látogatása után Ferenc József császár azt mondta, hogy "ez a legszebb üdülőhely a kontinensen".

A Cserna folyó völgyében levő melegforrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a melegforrások istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő. A rómaiak után fürdője a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült. 1773 nyarán egy bécsi orvos elemezte a Herkulesfürdő vizét és megállapította, hogy csodálatos gyógyító ereje van. Ez időtől kezdve mind több beteg látogatott ide. Ekkor épültek elegáns barokk palotái, melyek mára nagyrészt lepusztultak - írja a Wikipédia. A rendszerváltás után az óriási Neptunusz-fürdő is az enyészeté lett, amely egykor az elitek kedvelt célpontja volt.

HerkulesfürdőForrás: Alex Streinu/shutterstock.com

Egy 26 éves temesvári építész, Oana Chirila azonban úgy döntött, kezébe veszi a dolgokat, és megmenti az épületet a pusztulástól. Egy építésztársával, Cristina Apostollal civil szervezetet hozott létre, és elindították a Hercules-projektet, amelynek célja a történelmi termálfürdő-komplexum megmentése. Mintegy 25 önkéntesből álló csapat jött létre többek között építészhallgatókból, fiatal diplomásokból és informatikusokból. Eddig mintegy 75 000 eurót (majdnem 27 millió forintot) gyűjtöttek össze a munkálatokra, de becslésük szerint még mintegy körülbelül 12 millió euróra lenne szükség a történelmi fürdő teljes helyreállításához.

A projekt megalakulása óta 12 helyen állították helyre a tetőt, szerkezeti támaszokat emeltek, és védelmet adtak különféle belső és külső relikviáknak. Mint a 28 éves Cristina Apostol elmondta, az épület bizonyos részei biztosan összeomlottak volna. "Kemény harc ez, de magunkra vállaltuk az épület megóvását. "Az egyik igazán idealista célunk az, hogy Unesco-védelem alá helyeztessük Herkulesfürdőt - derül ki a bbc.com.

A termálfürdő mellett Herkulesfürdő történelmi üdülőhelyén olyan épületek találhatók még, mint a régi kaszinó és egy barokk villa, melyet Sisiről neveztek el, valamint van itt egy széles, macskaköves sétány, amelyet szállodákkal szegélyeztek, és amelyet egy Herkules-szobor díszít.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek