Egyre nagyobb a gyógyfürdők és a főváros turisztikai vonzereje

Töretlen a gyógyfürdők és a magyar főváros turisztikai vonzereje, legalábbis erre utalnak a KSH felmérései az egyes településeken töltött vendégéjszakákról. Mint kiderült, minden évben a 10 leglátogatottabb település között szerepel Budapaest mellett valamelyik gyógyfürdőjéről ismert hazai település is - írja az MTI.

Budapest látványosságaira egyre több külföldi turista kíváncsi - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Chain bridg

Egyre népszerűbb Budapest

A budapesti szálláshelyeken 2008 óta 4,6 millióval nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma, így 2019-ben már meghaladta a 10,7 millió éjszakát. A fővárosba turisztikai céllal elsősorban külföldiek érkeznek: a külföldi vendégéjszakák minden évben az összes eltöltött éjszaka közel kilenctizedét teszik ki.

Ezek a fürdővárosok a leglátogatottabbak

A gyógyfürdőikről ismert települések között Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros, vagy Sárvár az elmúlt 12 év során töretlen népszerűségnek örvendett: a vendégéjszakák száma alapján ezek a helyszínek minden évben ott szerepeltek a leglátogatottabb tíz település között az országban.

A Hévízi-tó a magasbólForrás: Shutterstock / Készítette: Gabor Tokodi

Budapest mellett Hévíz Magyarország egyetlen olyan települése, ahol a vendégéjszakák száma 2016 óta folyamatosan meghaladja az évenkénti 1 milliót. A hévízi termálfürdő igencsak kedvelt úti cél az ország határain túlról érkezők körében is, 100 vendégéjszakából mintegy 60-at minden évben a külföldi vendégek töltöttek el itt.

Balatonfüred vendégéjszakáinak száma 2008 óta a negyedével nőtt, 2019-ben már megközelítette a 734 ezret. A város vendégforgalmában 12 évvel ezelőtt még a külföldiek domináltak, 2019-ben viszont a vendégéjszakák kétharmadát már a belföldi vendégek adták.

Ha a magyarországi települések Budapest nélküli rangsorát nézzük, azt látjuk, hogy a déli Balaton-part legnépszerűbb turisztikai célpontja egyértelműen Siófok. A Somogy megyei város döntően belföldi vendégforgalmának köszönhetően mind a 12 évben bekerült a legnépszerűbb hat település közé. Az elmúlt 12 év TOP30 településének interaktív grafikonja a KSH honlapján található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek