Amikor már a férj keni fel a hajfestéket – Szépségápolás karantén idején

Arról már volt szó itt az oldalon, hogy milyennek látják a nappalinkat a monitoron keresztül oktató mozgástanárok és edzők, és kiveséztük azt is, hogy ebben a megváltozott helyzetben hogyan tudunk segíteni idős rokonainknak, akiknél nagyon fontos, hogy most otthon maradjanak. De arról még nem esett szó, hogy mit tehetünk saját szépségünkkért a négy fal között. Mert bárki bármit mond, ha szépnek és frissnek érezzük magunkat, akkor magabiztosabban állunk szembe a megpróbáltatásokkal is. Megkérdeztünk hát öt szakembert, hogy mik azok a tippek, tanácsok, amelyek az otthoni szépségápolásban segíthetnek. 

Hogy megtudjuk, melyek a szépségápolással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb problémák, amivel a szalonok eddigi törzsvendégei találkoznak a karantén idején, megkérdeztünk egy masszőrt, két kozmetikust, egy fodrászt és egy kézápoló, műkörömépítőt, akik jelenleg otthonról segítik tanácsokkal a vendégeiket. 

Kérjünk nyugodtan tanácsot a fodrászunktól, ha elbizonytalanodnánkForrás: Shutterstock.com

Bár sokan valódi problémaként élik meg, a beszélgetésekből az derült ki, hogy megmosolyogtató és rendhagyó helyzetek is adódnak néha. A budapesti Haj-Lak Szalon egyik fodrásza, Rajcsányné Posch Erika közel 20 éve dolgozik fodrászként, így sok olyan vendége van, aki már a pályája kezdete óta hozzá jár. "Talán nekik a legnehezebb azt megüzenni, hogy egy ideig nem jöhetnek be a szalonba. Ennek ellenére a leggyakoribb kérdés még ma is az, hogy 'mikor tudunk újra a kezeid közé kerülni?' Erre rettentően nehéz választ adni" – meséli Erika, miközben hozzáteszi, a kis szalonban eddig is nagyon családias volt a hangulat, a kölcsönös bizalom a járvány megjelenésével sem csökkent, mindenki mindenkivel folyamatos kapcsolatban van.

Elmondása szerint arra is van igény, hogy közvetve, személyes jelenlét nélkül is segítsen a vendégeinek, hogy otthon is elégedettek legyenek a hajukkal. Így aztán napi szinten kap telefonhívásokat, üzeneteket azzal a kérdéssel, hogy milyen festéket vagy eszközöket vegyen a vendég, és hogyan kenje fel a hajára az adott színezőt, amíg nem tud újra a szalonba menni. "Ebben a kérdésben csak úgy lehet segíteni, ha a fodrász, aki jól ismeri vendége igényeit, nekiáll böngészni az általa ismert drogériák és webshopok oldalát, és konkrét ajánlatokkal segít kiválasztani a megfelelő termékeket. Ilyenkor figyelni kell, hogy például a festékeken mit takarnak a különböző számok, mekkora mennyiség szükséges, illetve, hogy elég-e egy doboz az illető hajára" – tette hozzá Erika.

Szintén gyakoriak a videóhívások és a fényképes üzenetek, mert hát a Youtube-videókban látott hajfestési és hajvágási tippek, amiknek a vége általában hajkatasztrófába torkollik, eléggé meg tudja ijeszteni az eddig szalonba járókat. Erika szerint ezeket messziről kerüljék is el az emberek; ha már videót keresnek, akkor csakis professzionális oktatók filmjeit nézzék meg. És ha nem biztosak magukban, akkor kérjék meg a párjukat vagy gyermeküket, hogy segítsen.

Csak profi fodrászok tanácsaira hallgassunk, kerüljük az influencereketForrás: Shutterstock.com

A fodrász az elmúlt hetekben többször kapott olyan fotókat és videókat, ahol 30-40 évnyi házasság után most először, a férj festette be a felesége haját, vagy az anyuka kisfia volt olyan bátor, hogy vállalja anya hajának megszépítését.

Erika fontosnak tartotta még elmondani, hogy azok a nők, akiknek jelenleg ombre, vagy balayage technikával melírozott a haja, azok jó helyzetben vannak, mert a stílus lényege, hogy a melír nem a fejtőtől indul, így a hatás olyan, mintha ápolt lenövése lenne a viselőjének.

A színek megújítását pedig elég 3-4 havonta megejteni.

Az otthoni hajápolással kapcsolatban pedig a szinte mindenki pénztárcájának megfelelő és otthon is elkészíthető ricinus olaj-tojássárga pakolásra esküszik. Ez a kombó felfrissíti a hajvégeket és élénkíti a hajhagymákat, de minimum 30 percig érdemes a hajon hagyni. Amire most talán idő is van a kisgyerekes online tanulás, a játék és a homeoffice közben.

Most a test-szellem-lélek harmonizálása a fontos

Ha már szóba került a home office, biztos, hogy a legtöbbünknek eszébe jutott a legutóbbi derék- vagy farokcsont fájdalom, a nyak elgémberedése, vagy a kilátástalanság érzésének erősödése. Hogy ezeket a panaszokat és a negatív érzéseket, hogyan tudjuk otthon csökkenteni, arra Károlyi Timi, masszőr és jóga oktató válaszolt nekünk, aki 10 éve dolgozik vállalkozóként.

Otthoni edzés és a sok ülő munka után melegítsünk be és nyújtsunk isForrás: Shutterstock.com

Elmondása szerint a test-szellem-lélek harmonizálására kell most helyeznünk a hangsúlyt, amelynek megteremtésére már egyre több lehetőségünk van. Ő például holisztikus elemzési módszerrel vizsgálja az emberi testet és magát a létezést, ezért - ahogy fogalmaz - a mostani időszakban is támasza és segítője tud lenni a vendégeinek, hogy megtartsák a lelki stabilitásukat. Mivel Tímea jóga órákat is tart, most már online is tud dolgozni a vendégeivel a belső feszültség kezelésén, a kilátástalanság érzésének csökkentésén, a mi lesz most, meddig fog ez tartani és egyéb félelmek átdolgozásán.

"Mindenki figyeljen a légzésére, ne hagyja ki a nyújtást és a bemelegítést. Ha pedig a sok üléstől, vagy az erőltetett otthoni edzéstől derékfájdalmunk lenne, akkor gyors segély lehet a légzéssel összehangolt nyakkörzés is" – utalt egyben Tímea az otthoni mozgás fontosságára is. Az önmasszírozó technikákkal kapcsolatban pedig azt ajánlja, hogy feküdjünk le a talajra, a térdeket húzzuk fel a mellkasra, majd a lábakat átölelve ringatózzunk kicsit jobbra-balra, hogy átmasszírozzuk hátunk alsó szakaszát.

A testradír több problémára jó, mint gondolnánkForrás: Shutterstock.com

De a jobb közérzet elérésében segíthet az is, ha testünket a lábfejtől felfelé átmasszírozzuk – például a zuhany alatt testradírral. Mivel a bőr 28 naponta megújul, ezért a testradírt 3-4 hetente érdemes elkészíteni hidegen sajtolt olajból, őrölt kávéból vagy himalája sóból. A keverék eltávolítja az elhalt felső hámréteget, fokozza a vérbőséget és méregtelenít is. Sőt, az izomletapadásokat, izomcsomókat is enyhíti. A bársonyos bőr pedig már plusz ajándék.

Sürgősen kozmetikushoz kéne menni, mit tegyünk?

Ha kozmetikusra gondolunk, a legtöbb esetben a szemöldökszedés, a bajuszszőkítés vagy a gyanta kezelések jutnak először az eszünkbe. Pedig a kozmetikusok ennél sokkal több kezeléstípust nyújtanak. Németh Rékával, a győri Réka kozmetika tulajdonosával és kozmetikusával azokról a tippekről és trükkökről beszélgettünk testkezelések és műszempillák terén, amiket otthon is elvégezhetünk.

Iktassunk be egy hidratáló 10 percet a napunkba!Forrás: Shutterstock.com

Megkeresett fodrászunkhoz hasonlóan, Réka is arra hívta fel először a figyelmet, hogy a lépésenként bemutatott sminkelési és bőrtisztítási videókkal akkor is vigyázni kell, ha a felvételen minden egyszerűnek és veszélytelennek tűnik. Elmondása szerint elég ha csak a legfontosabb termékek vannak otthon, hiszen árfekvésben a csillagos ég a határ; de egy-két termékkel azért lehet kísérletezni.

Azt ajánlja, hogy ha már van rá időnk, tartsuk be az eddig elsumákolt bőrápolási rutint – de ne csak az arcunkon. "Használjuk szépen egymás után a lemosót, a tonizálót, amivel a zsíros bőrűek összezárhatják a pórusokat, a negyvenes-ötvenes éveikben járók pedig feszesíthetik és felfrissíthetik a bőrt, valamint előkészíthetik a hidratáló krém befogadására. A radírozás és az illatos pakolás se maradjon ki! Ezeket arcra, nyakra, dekoltázsra és a karokra, kézfejre is lehet alkalmazni."

Próbáljunk ellenállni, ne nyomkodjuk!Forrás: Shutterstock.com

A problémás bőrt továbbra se nyomkodjuk, bármennyire is irritáló, és a nehezen elérhető részeknek, ahol most nem tud a kozmetikus gyantázni, lehetőleg ne essünk neki borotvával. Ha nagyon szükséges, akkor inkább az epilátort válasszuk, és az otthoni gyantázást is kerüljük, mert rossz minőségben, nem megfelelő használattal égési sérüléseket is okozhatunk magunknak.

Akinek műszempillája van, az egy minőségi leoldóval, vagy kímélő olajok segítségével otthon is meg tud válni tőle, ha kell. De leerőltetni nem szabad! Mindezek mellett fontos még, hogy akinek van lehetősége udvarra, teraszra kimenni, jó időben használja ki a napozás lehetőségét, de csakis megfelelő fényvédelemmel, ügyelve a pigment-zavaros bőrfelületekre, például a májfoltokra.

Most nem lehetnek kibúvók

Természetesen mindenkinek más a napirendje még a karanténban is. Másként tudja beosztani az „én-idejét" egy anyuka, egy párkapcsolatban élő, vagy aki a szüleivel lakik, és másként egy egyedülálló. De azzal, hogy a legtöbben otthon vannak, egy kis idejük talán marad az önmagukra-figyelés terén is. Varga Orsolya kozmetikus 8 éve dolgozik a szakmában, és mióta március 13-án - a járványügyi veszélyhelyzet hazai bejelentése napján - felelősségteljesen bezárta szalonjának az ajtaját, online posztokkal igyekszik jelezni a vendégeinek, hogy igenis kell az a kicsike én-idő otthon is.

Hagyjunk időt a feltöltődésre!Forrás: Shutterstock.com

De nemcsak posztol, videochat formájában naponta kommunikál a vendégekkel, ami a bőr objektív tüneteinek diagnosztizálásában is segít neki. Ha pedig a vendég képet is készít az adott bőrproblémájáról, akkor a kozmetikus még pontosabban tudja meghatározni bőre állapotát. Elmondása szerint a bőrünk olyan, "mint egy vetítő vászon vagy radar: jelez, ha a testünkben valami nincs rendben, vagy ha valamilyen változáson megy keresztül. Ezért érdemes a vendéggel a szubjektív tünetekről is beszélni, és célirányosan kitérni az életmódjára, illetve szokásaira is."

A leggyakoribb probléma, amivel megkeresik, hogy mivel ápolják a folyamatos mosakodástól és fertőtlenítéstől kiszáradt, kirepedezett bőrt. "Nagyon jó szolgálatot tehet erre a jól ismert shea vaj, vagy az urea tartalmú készítmények, és az epidermiszhez hasonló védő lipideket tartalmazó krémek, melyek szintén bőrbarátok. Ha kezeinkről, lábfejünkről van szó, lehet akár dunszt pakolásként is, 10-15 percig alkalmazni a fent javasolt hatóanyagokat" – fogalmazott Orsolya.

Házi praktikák terén pedig azt tanácsolja, hogy legyen mindenkinek egy napi és heti szépség rituáléja. Most tényleg nem lehet arra hivatkozni, hogy „nincs magamra idő". És ha már otthon kell maradni, akkor használjuk ki az időt és pihentessük a bőrünket; ne használjunk sminket, ha nem muszáj. Kezdjük el felhasználni az eddig felhalmozott szépségápolási termékeket, miután megnéztük a lejárati dátumot. Akik eddig kevesebbet vagy egyáltalán nem foglalkoztak a bőrük egészségével, de most szeretnének jobban odafigyelni rá, azoknak érdemes online konzultálni egy szakemberrel.

A körmeinknek is szüksége van a törődésre

Virtuális tér és online konferenciahívás ide vagy oda, a kézápolók és műköröm építők maximum abban tudnak segítséget nyújtani, hogy a vendég hogyan tudja otthoni körülmények között ápolni a körmeit és a kezeit. A hat éve a szakmában dolgozó Illés Beáta, kézápoló és műköröm építő igyekszik olyan tanácsokat adni, amik nem igényelnek nagy bevásárlókörutakat a drogériákban. Elsősorban E-vitaminos olajokat ajánl azoknak, akiknek az elmúlt hetekben nagyon kiszáradt a bőre, a körmei pedig meggyengültek, töredezetté váltak.

Ne akarjuk erővel lefeszegetni az épített körmöket!Forrás: Illés Beáta

A műkörömmel rendelkező vendégeinek pedig mindig azt tanácsolja, hogy semmiképen ne feszegessék, tépjék le a műkörmöket. A szakemberek az előkészítés során pont azon fáradoznak, hogy ne tudjon a műköröm leesni, fellevegősödni. Ezért kapunk a másfélórás művelet végén "bombabiztos" körmöket. Ha azonban ezeket feszegetni kezdjük, szinte teljesen biztos, hogy tönkre tesszük a természetes körmeinket is. A sérült körömlemez pedig csak nagyon hosszú idő után jön rendbe.

Körmeink is igénylik a törődést, figyeljünk a kézápolók tanácsaira!Forrás: Shutterstock.com

"Azt tanácsolom, hogy vásároljanak egy 180/180-as reszelőt, valamint egy finomító buffert bármelyik műkörömkellékes boltban vagy webáruházban. Ennél erősebb reszelő nem kell, mert avatatlan kezekben ezekkel is sérülést lehet okozni. Egy jó minőségű reszelő 400 és 700 forint között mozog, míg egy minőségi buffer már 900 forinttól megvásárolható. A reszelővel először reszeljük vissza a körmök hosszát, majd próbáljuk meg vékonyítani a köröm felületét úgy, hogy közben ne reszeljük le azt a részt, ahol már nincs műkörömépítő anyag" – tette hozzá Beáta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek