Unalmas és kártékony szerelemlakatok? Már megszületett a környezetbarát luxuskihívójuk!

Van már a szerelemlakatoknak egy olyan változata is, amely egyszerre környezetbarát és fényűző. Ha pénz, idő és kilométer nem számít, egy Seychelle-szigeteki luxusresort és egy óceánvédő szervezet együttműködésének köszönhetően már egészen egyedi és természetvédő formában is nyomot hagyhatnak maguk után egy nyaraláson.

A szerelemlakatok elárasztják a nagyvárosokat. Bármerre járunk, a hidakon és a nevezetességeket védő kerítéseken lakatok ezreit találjuk: némelyikbe szépen előre belegravírozták a pár nevét, esetleg az évszámot is, sok másikra pedig alkoholos filccel vagy hibajavítóval került rá a két név meg néhány elmaradhatatlan szivecske.

A lillafüredi vízesésnél járó szerelmesek lakatjaiForrás: Travelo

Ezek azok a helyek, ahol a javíthatatlan romantikusok elérzékenyülhetnek, a realisták meg elkezdhetik találgatni, hogy vajon hány százaléka lehet még mindig együtt ezeknek a pároknak, és hányan mentek már szét közülük. De az erre alkalmazott valószínűségszámítási modellnél is nagyobb fejtörést okoznak a lakatok egy hivatalos helyen: az adott hidak és látványosságok üzemeltetőinél.

2014-ben Párizsban például a Szajna felett átívelő gyalogoshíd egy része leszakadt a lakatok súlya miatt. A hidat lezárták, majd negyvenöt tonnányi lakatot távolítottak el róla. A rácsozott részeket üvegpanelekkel pótolták, így próbálták elejét venni a további lakatolásoknak. Ugyanabban az évben kénytelen volt felvenni a kesztyűt a szerelemlakatokkal szemben Velence is. De a jelenség továbbra is igen népszerű a világ nagyvárosaiban.

Seychelle-szigetek: az egyik legnépszerűbb helyszíne az egzotikus nászutaknakForrás: fourseasonsreefaction.com

Bár csábító a gondolat, hogy egy lakatot helyezzünk el valahol az utazásunk során, de ha nem akarjuk tovább terhelni ezzel is a vakációnk helyszínét, és nem akarunk egy felesleges fémszemetet hátrahagyni, amit aztán a városnak költséges és komplikált eljárással kell eltávolítania, akkor kénytelenek vagyuk valami fenntarthatóbb megoldás után nézni.

Ugyan nem sok helyen utánozható, és egy egyszerű lakatnál mindenképp költségesebb az a megoldás, amivel a paradicsomi szépségű Seychelle-szigeteken próbálkoznak, kétségkívül romantikus, emlékezetes, és még jót is teszünk vele. A Four Seasons Resorts Seychelles és a WiseOceans szervezet együttműködésében elindított „Love Grows Beautiful Things" programban a szerelemlakatunkat a tenger egy sekély részén hagyhatjuk, rajta egy speciális, gyorsan növekedő korallal. Így nemcsak egy emléket hagyunk hátra, de hozzájárulunk a tengeri élővilág fennmaradásához is.

Korallszív a tenger mélyénForrás: stockpix4u / Shutterstock

A Seychelle-szigetek különösen népszerű a nászutasok körében. A luxusszállóiról híres Four Seasons seychelles-i, Petite Anse-öbölben található resortja ezért felvette a friss házas vendégeiknek szóló ajánlatok közé a korallos „szerelemlakatokat". Ennek lényege, hogy a pár egy koralldarabkát „fogad örökbe", ami a vízbe kerülve nőni és fejlődni fog, ahogy – reményeik és szándékaik szerint – a friss házasok kapcsolata is.

A szerelem szép dolgokat teremthetForrás: Jordan Sutherland / WiseOceans Facebook

A koralldarabok eredete is teljesen egyértelmű az „örökbefogadók" számára: a legtöbb ilyen darabka véletlenül tört le a korallzátonyról - akár természetes módon, például az áramlatok miatt, akár emberi óvatlanságból -, a WiseOceans szakemberei pedig megmentették őket. Egy másik részüket pedig erős korallokról választották le, amit ahhoz hasonló folyamatként kell elképzelni, mint amikor a cserepesvirágokat szaporítjuk.

Forrás: WiseOceans Facebook

A ceremónia másik kelléke egy szív alakú fémtárgy, amire személyes üzeneteket helyeznek el, például rágravírozzák a pár nevét és az esküvőjük időpontját. Erre illesztik rá a kiválasztott, egyébként rendkívül gyorsan fejlődő fajtának számító korallt, ami már nagyjából három hónap alatt olyan méretűre nő majd, hogy az egész fémszivet beborítja.

Forrás: WiseOceans

Ekkor az örökbefogadók már rég a mindennapjaikat élik, de kérésre az óceánvédő szervezet képeket is küld nekik arról, hogy hogyan fejlődik a pártfogoltjuk az Indiai-óceánban.

Mikor az új korall már túlnő a szív alakú alapzaton, és úgy látják a szakemberek, hogy önálló életre is képes lesz a tengerben, megtisztítják a lehetséges kórokozóktól és kártevőktől, majd elhagyják vele a sekélyebb vizeket. Ezt követően biztonságos helyre szállítják a mélyebb vizekbe, ahol tovább nőhet, ezzel is hozzájárulva a tengeri élővilág egyensúlyához. 

Címlapfotó: WiseOceans

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek