A legtutibb randihelyek

A Travelo belföldi tippjei Valentin napra. Keressék fel a Szerelem-sziget vízi labirintusát Veszprémben, ölelgessék együtt a Szerelemfát Miskolcon, vagy bizonyítsák hűségüket a soproni Tűztorony 200 lépcsőjének megmászásával. Meghitt összebújások és vibrálások természetközelben, várkapuk tövében és autóban.

 Valentin napjának közeledtével nemcsak a virágárusok forgalma nő meg, de a rózsaszín ködben sok ember költekező hajlama is. Az éttermek ilyenkor szerelmi bájitallal és vágykeltő vacsorával kínálják asztalaikat, és egyáltalán nem ritka, hogy a hotelek csokoládé helyett plüssbilincs vagy szemkötő bekészítésével járulnak hozzá az éjszaka sikeréhez. Mi azonban rózsaszirmok és páros mézes masszázs helyett zsebkímélő természetközeli romantikát ajánlunk. Hazánk romantikatérképéről ezúttal három ilyen helyet választottunk.

Szerelem-sziget

A veszprémiek még ma is így hívják a Séd patak partját, amely a város legnépszerűbb elvonulási helyének számít a vízpart és a sétáló övezet vadregényes szépsége miatt. Eredetileg a patak két ágon futott, majd ahogy nőtt a település vízfogyasztása, az egyik ág vize fokozatosan apadni kezdett, végül teljesen kiszáradt. A sziget kifejezés azonban megmaradt a közbeszédben.

Veszprém: Szerelem park
Galéria: Valentin belföldön
Fotó: Hujber Balázs / Indafotó

Ezen a területen Veszprém legromantikusabb nevezetességeit találjuk, a vártól az állatkertig vezető utat nyáron rózsakertek, évszaktól függetlenül pedig helyes pihenőkkel felszerelt díszparkok övezik. Az apácakolostor és az esténként díszkivilágításban pompázó Margit-romok kellően absztrakt romantikája felett hazánk egyik legszebb völgyhídja fut, a közeli vízi labirintus - közepén egy szökőkúttal - pedig igen népszerű geocaching (GPS-kincskeresős) csomópontnak számít. Tudják ezt a szerelmesek is, így aztán a hely bármilyen szőrös tapintású, édes ízű vagy kör alakú kincs megtalálására is alkalmas, legalábbis a geocaching leírások szerint.

Ha mindez még kevés...

...akkor további tematikus andalgás céljából a sétányon keresztül tartsunk az állatkertbe (a téli időszakban csak délután háromig tart nyitva!), ha viszont megéheznénk, foglaljunk asztalt a közeli, önmagát csak királyi fogadóként definiáló hotel éttermébe, ahol a vacsora sikerétől függően, akár egész éjszakára is tervezhetünk. A már teli hassal érkezők pedig vegyék az irányt a Balaton felé (negyedórás autóút), ahol balatonfelvidéki pincészetekben szerelmi mámort fokozó nedűket kortyolgathatnak, hogy aztán mindent bevallhassanak kiszemeltjüknek a legközelebbi, fűzfői kilátó csillagfényes égboltja alatt.

Hűség tornya

Ez az 58 méter magas soproni Tűztorony, mely a hűség romantikus építészeti bizonyítéka is egyben. A szerelmesek gyakran értelmezik kapcsolatuk megpecsételéseként a közel 200 csigalépcső közös megmászását, amely után az erkélykoszorún együtt gyönyörködhetnek a város csodálatos panorámájában. A Tűztorony 17 óráig tart nyitva, ha előtte egy órával érkeznek, még éppen elkapják az esti szürkületet, amikor felkapcsolják a város és a torony kivilágítását, aminek látványa önmagában is gyönyörű. Ha viszont megjárták a húszemeletnyi lépcsősort lefelé is, igyanak egy hangulatba ringató italt a torony lábánál található kávézóban, és andalogjanak egyet a hűség közvilágítással díszített városában.

Sopron: Tűztorony
Galéria: Valentin belföldön
Fotó: Kovács Roland / Indafotó

Ha többre kíváncsi Sopronból

...akkor javasoljuk olvassa el néhány héttel ezelőtti soproni élményeinket, amelyben azok is találnak maguknak programokat, akiket a klasszikus városnézés kevésbé hoz lázba. Ebben valódi kékfrankos-lelőhelyet éppúgy ajánlunk, mint tonkababos csokoládét, miközben azt is elmondjuk, hol keressünk egyszerre házias ízeket és romantikus hangulatú falatozókat.

Szerelemfa

Állítólag a miskolci Népkertben tényleg létezik egy ilyen fa, amelyet egy fiatal pár ültetett néhány éve szerelmük jelképeként. A Miskolc belvárosának legnagyobb parkjában cseperedő vadgesztenyefához pedig azóta már legendát is szőttek, amely szerint, ha egy pár kézenfogva átöleli a fa törzsét, akkor szerelmük majd örökké tart. Bárhogy is legyen, egyszer megint arra járunk, megkeressük ezt a fát, de addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy ölelgessen bátran a kedvesével más lombhullatókat is. Megtehetik ezt, hiszen a Népkert gazdag, romantikus faállományának köszönhetően óriás feketefenyők, gyönyörű kocsányos tölgyek és japánakácok kínálják erre vaskos törzseiket.

Galéria: Valentin belföldönFotó: mimi / Travelo

Ha ennél maradandóbb élményt szeretne...

...akkor útközben vegyenek egy lakatot és keressék fel a belváros leghangulatosabb terét, a Szinva teraszt, amely helyén néhány éve még egy autóparkoló állt, ma viszont lépcsősoros teraszok, a megemelt vízszintű Szinva-patak és egy esténként megvilágított mesterséges vízesés tölti ki a teret. A szerelmük kinyilatkoztatására vágyó párok a tér végén található Szerelmesek hídjára lakatolhatják gravírozott érzéseiket. Ha mindent megtettek ennek érdekében, keressék fel a tematikus romantika csábító függőkertjét Lillafüreden, szökjenek fel a Palotaszálló tornyába, vagy érezzék egymást a legjobban a miskolctapolcai fürdő gőzölgő termálvizében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek