Ezt kell tudnia a krioszaunáról, mielőtt kipróbálja

Egyre több hazai fürdőben elérhető a szaunázás új változata, a krioszauna. Mivel egy új wellness ágazatról van szó, sokan nem ismerik a hatását, ezért most összefoglaltuk mit kell róla tudnia mielőtt kipróbálja.

KrioszaunaForrás: Facebook / Krio Klinika Hidegterápia-Hidegszauna

A krioszauna valójában pont ellentéte a hagyományos, izzasztó szaunának: ez egy hidegterápiás eljárás, elsősorban fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A görög kryo szó azt jelenti, hogy hideg, tehát ebből kikövetkeztethető, hogy a krioszauna jégszaunát vagy hidegszaunát jelent - azaz a száraz, hideg levegő rövid idejű alkalmazásáról van szó. 

A hidegterápiának is nevezett eljárás az 1800-as évekre nyúlik vissza, már ekkor felfigyeltek rá, hogy a jeges fürdő, azaz a hősokk kedvezően hat bizonyos betegségekre.

Az egyre népszerűbb krioszauna valójában ennek az ősi módszernek a modern változata. A japánok fejlesztették ki a kis kabint, ahol folyékony nitrogéngáz elpárolgásával alakítanak ki -100 Celsius-fok alatti hőmérsékletet.

A krioszauna a hagyományos szauna ellentéteForrás: Pixabay / Készítette: Iván Tamás

A jeges fürdőhöz képest a nagy előnyét az jelenti, hogy a krioszauna nem jár kellemetlen érzéssel - a használói nem fáznak, inkább kellemes, bizsergő érzés járja át a testüket.  

A kezelés általában fürdőruhában történik, de előfordulhat, hogy kesztyűt, zoknit, cipőt, fülvézőt vagy szájmaszkot is kell használni - ez az eljárás típusától függ.

A krioszaunát izületi fájdalmak enyhítésére és gyulladás-csökkentésre javasolják a szakemberek, de szépíti a bőrt is; szív és érrendszeri betegeknek viszont nem javasolt kipróbálni - írja a Termál Online. 

Aki kedvet kapott a hideg kezelésre, az a hazai fürdők közül például a Hungarospaban vagy a cserkeszőlői fürdőben is kipróbálhatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek