Mi lesz a Fertő tó sorsa? Íme a válasz

Sok a kérdőjel a Fertő tó sorsát illetően, viszont most Lázár János építési és közlekedési miniszter ismertette a gyönyörű területtel kapcsolatos munkálatokat és jövőbeli szándékokat – írja az MTI.

Naplemente a Fertő tó ausztriai oldalánForrás: Shutterstock/ TTstudio

Folyamatban van a Fertő tó partjának fejlesztése, a teljes beruházás megvalósítása előtt a következő három hónapban megteremtik azokat a feltételeket, amelyek révén a part egy része használható lesz a helyiek számára – mondta az építési és közlekedési miniszter a Sopron TV-nek adott interjújában.

„Május 10-én a Magyar Közút kivonult, hogy elvégezze az északi területen lévő kikötőhöz vezető út munkálatait, hogy a kikötőt a felújítás után használhassák a vitorlások és a horgászok" – mondta Lázár János. Ezzel a beruházással 90 napon belül meg akarják teremteni annak lehetőségét, hogy a soproniak legalább a tó egy részét használni tudják.

A tárcavezető kitért arra is, a júniusi választások után kell majd eldönteni, hogy a fejlesztés hogyan és milyen lépésekben folytatódjon. „Meg kellene találni a harmóniát és az egységet a természet és az oda látogatók érdekei között" – mondta Lázár János, hozzátéve: nem biztos, hogy „egy gigantikus turisztikai beruházás következik".

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a Fertő Part projekt 2015-ben indult. A kikötőnél a mederszádfalazás elsődleges szerkezeti elemei elkészültek, kialakult a kikötő védett területe, valamint a partvonal. Elhelyezték a rögzítő oszlopokat, valamint a pontonrendszert, amely a különböző hajók fogadására alkalmas.

Fertő tóForrás: Shutterstock / Készítette: trabantos

A kikötő működéséhez szükséges az ideiglenes víz- és elektromos infrastruktúra kialakítása, a térszín felületeinek befejező munkálatai, burkolatok és zöldfelületek kialakítása. Szükséges továbbá a kikötőhöz vezető 6 méter széles, mintegy 950 méter hosszú út, parkolóhelyek és a munkaterületet elkerítő kerítés kialakítása.

A világörökségi helyszín gazdag állat-és növényvilággal rendelkezik. Mi is írtunk róla, hogy nemrég a réti sasok lettek a tó új őrei, de hírt adtunk a nyári ludak életéről is. Aki pedig környezetbarát módon akarja bejárni a Sopron és az ausztriai Neusiedl am See közötti területet, az a Fertő-táj vonatjárattal teheti meg.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek