Látványos, rövid kisfilmen pillanthatunk bele a Fertő-Hansági nyári ludak életébe

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén több lúdcsalád él, amikről látványos videó felvételek készültek. Megnézheted, hogyan úszkálnak, repülnek méltóságteljesen, vagy totyognak át a kisludak szüleikkel az úttesten.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldalán tett közzé egy videót a Magyarországon nyáron is megfigyelhető, hazánkban is költő lúdcsaládokról. A nyári ludak hazai állománya a sok évtizedes védelemnek és vadászati tilalomnak köszönhetően napjainkra jelentősen megerősödött, így újra vadászhatóvá tették.

A nyári ludak közösen nevelik a fiókáikat - illusztrációForrás: Wikipédia/Pellinger Attila

Nádasokban, mocsarakban költenek, nagy alapterületű fészküket általában nádból építik. Fészekaljuk legtöbbször 5-6 tojásból áll, de előfordul, hogy több tojó ugyanabba a fészekbe rakja tojásait, ilyenkor a költőpár jóval több kislibát is vezethet. A fiókákat mindkét szülő vezetgeti és védelmezi. A fiatalok kéthónaposan már önállóak, nyár közepére a családok nagyobb csapatokba verődnek.

A ludak leginkább szárazföldi fűfélékkel táplálkoznak, de kevés vízinövényt is fogyasztanak, valamint gabonatarlókra és vetésekre is kijárnak táplálkozni – olvasható a nyári ludakról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek