Ritka pillanat: ennyi darumadarat még soha nem láthattunk a Fertőn

A Fertő-Hanság Nemzeti Park október 23-án számolt be arról, hogy a Fertő délkeleti részén (Fertőszéplak-Mekszikópuszta-Pomogy) gyülekező darvak száma elérte a 20 ezer példányt délutánra. Mint írják, ez messze meghaladja az eddig számlált maximális mennyiséget.

A fotó illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette Stefan Holm

A darvak az északi sarkkör környékéről érkeznek a Fertő tó partjára, mivel most van az őszi madárvonulási időszak, melynek vége november közepén lesz. A sok különböző madár részben nálunk telel, vagy a telelő hely előtti utolsó pihenőként választják a Fertő tavat.

A darvak főként csak átvonulnak, és valószínüleg azért vannak most ennyien hazánkban, mert ők is megérzik a klímaváltozást. Bár korábban Észak-Afrikában teleltek, ez áttevődött a mediterrán térségre. Éppen ezért vonulási útvonalaiknak új oldalágai nőnek, és az egyik ilyen ág a Dunántúlon vezet keresztül - olvasható a Ferto-hansag.hu oldalán.

Ha szeretnénk őket látni, vagy csak egy hétvégi kirándulást tervezünk, akkor a nemzeti park oldalán keresztül jelentkezhetünk egy október 29-re meghirdetett biciklis túrára. A leírás szerint a kirándulók saját kerékpárral tekernek Balfig, majd vissza a fertődi találkozási pontra. Útjuk során feltárulnak előttük a Fertő parti nevezetességek, természeti- és történelmi értékek. Láthatják például a fertőszéplaki tájházakat, a Széchényi-kastélyt, a Csonka-oszlopot és talán még a darvakat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek