Már ingyenesen látogatható a fertődi Eszterházy-kastély rózsakertje

Július 18-tól ismét ingyenesen várja látogatóit minden nap 10 és 18 óra között a páratlan látványt nyújtó Cziráky Margit Rózsakert, derül ki a kert Facebook-posztjából. A fertődi Eszterházy-kastély rózsakertje május 26-án nyitotta meg kapuit, a teljes árú belépő akkor 1000 forint volt. A nyár végének közeledtével most már nem kell külön fizetnünk, ha a több száz méter hosszú, folyton virágzó fajokat is tartalmazó rózsalugasok mentén szeretnénk sétálni.

Pillnatkép egy korábbi virágzás időszakábólForrás: eszterhaza.hu

A rózsakertet Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő alakíttatta ki 1902 és 1908 között részben az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf segítségével. A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként".

A kertet 2015-ben állították helyre kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján, azóta pedig közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a virágzási időszakban azok, akik ellátogatnak ide. A kertben magyar rózsafajták gyűjteménye kapott helyet, az erősebb illathatás érdekében pedig német és angol termesztők által nemesített folyton virágzó rózsákkal egészítették ki a gyűjteményt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek