Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

Magyarország gazdag történelmi múltjából adódóan bővelkedik a kulturális- és építészeti kincsekben, például a főúri kastélyokban. A legszebb kúriákat szedtük egy csokorba, amelyek ma már mindenki előtt nyitva állnak. 

A gödöllői Grassalkovich-kastély Sissi királyné kedvenc magyarországi helyszíne voltForrás: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Festetics-kastély

A 18. századi Festetics-kastély a hangulatos Balaton-parti Keszthely városának ékköve. A 101 helyiségből álló, varázslatos barokk stílusú épület egy Disney-mesében is megállná a helyét! 20 termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a 18. és a 19. században. A második világháború szerencsére nem okozott kárt benne, ami így a tekintélyes könyvtárával és bútoraival épségben átvészelte a vészterhes időket. A faborítású könyvtári szárnyban található a körülbelül 80 ezer kötetes Helikon könyvár, amely Európa legnagyobb épségben fennmaradt főúri könyvtára.

A gyönyörű kastélyt egy 42 hektáros mesés természetvédelmi terület öleli körbe, ahol nemcsak különleges, hanem öreg fák is nőnek, többek között egy 400 éves kocsányos tölgy. A látnivalók sora ezzel nem ér véget: a kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati- és a történelmi modellvasút tárlatokat befogadó új épület.

További információkat ide kattintva olvashattok.

A kastély Keszthely ékköveForrás: peter89ba/Pixabay

Nádasdy-kastély

Hazánk egyik legszebb historizáló, neogótikus, Tudor-stílusú kastélya a Fejér vármegyei Nádasladányban álló Nádasdy kastély. A felújított, mesebeli kúriát 24 hektáros tájképi kert öleli körbe, növényritkaságokkal és egy hangulatos tóval. Amennyiben különleges esküvői helyszínt keresel, megtaláltad, hisz a kastély egyes termei méltó háttérként szolgálnak esküvői szertartások, vacsorák megtartásához, de konferenciákat, irodalmi és zenei rendezvényeket is szoktak itt rendezni.

A romantikus Nádasdy-kastély csipkézett ormaival lélegzetelállító látványt nyújtForrás: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) / Facebook.com

Esterházy-kastély

Fertődön, az osztrák határhoz közel áll az 1720 és 1766 között épült Esterházy-kastély épületegyüttese. A lenyűgöző rezidencia mai formáját a 18. század második felében nyerte el Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései alapján. A barokk stílusú kastélyt és lenyűgöző parkját évente akár 60 ezer turista keresi fel a világ számos országából.

Joseph Haydn aktív alkotói korszakának felét a kastélyban töltötte, melynek emlékeként rendszeresen tartanak komolyzenei hangversenyeket az impozáns falak között. Nincs főúri rezidencia gondozott park nélkül, így természetesen a fertődi épületegyüttest is megkoronázza egy ősöreg fákból álló angolpark, ahol a látogatók kellemes sétát tehetnek.

Jegyárakról és további információkról ide kattintva tudhattok meg többet.

Az Esterházy-kastély Magyarország egyik leghíresebb épületegyütteseForrás: Facebook / Fertődi Esterházy-kastély

BOTANIQ Turai Kastély (Schossberger-kastély)

A Pest vármegyei Turán áll a 19. század végén, francia neoreneszánsz stílusban épült kastély, amely karcsú tornyaival a franciaországi Loire környéki kastélyokra hasonlít. A Wikipédia szócikke szerint az épület nemcsak a külsejét tekintve volt különleges, ugyanis megépítésekor a legmodernebb technológiákat alkalmazták: volt benne villanyáram, központi fűtés, szigetelés, ráadásul az alsó helyiségek megvilágítását tüköraknás fénycsapdákkal oldották meg.

A műemlékké nyilvánított épület a második világháborúban indult hanyatlásnak, miután katonai főhadiszállás, majd kórház lett belőle, az államosítás után pedig 1973-ig iskola. A 2005-ben kezdődött felújításáig teljesen elhanyagolták az épületet, ami ma magánkézben lévő ötcsillagos wellness kastélyszállóként működik. Azok számára, akik nem szállnak meg a hotelben, a kastély parkja látogatható, éttermi fogyasztás mellett.

A BOTANIQ Turai Kastély, olyan mint a mesékbenForrás: BDPST Group/Adam Horvath

Gödöllői Királyi Kastély (Grassalkovich-kastély)

Gödöllőről mindenkinek azonnal az impozáns Gödöllői Királyi Kastély jut az eszébe. Budapestről tömegközlekedéssel is könnyen elérhető a szép város. Az Örs vezér teréről induló H8-as hévvel, vagy a Stadionoktól busszal körülbelül fél óra alatt Sissi királyné kastélyánál lehetünk. Grassalkovich I. Antal – akit Márai Terézia királynő is meglátogatott Gödöllőn – a 18. században építtette, majd a főnemes fia és unokája tovább bővítették a pompás épületet.

1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam által megvásárolt, felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. Később Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működött. Bár a második világháború bombái nem tettek kárt az épületben, a német és az orosz katonák kirabolták az épületet, vagy elpusztították a berendezés nagy részét.

A kastély a többi sorstársához hasonlóan lassú pusztulásra ítéltetett nem megfelelő hasznosítása miatt. A '90-es évek közepétől megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok, hogy ma már teljes pompájában csodálhassuk meg az állandó- és időszaki kiállításokban, programokban bővelkedő épületet és a hozzá tartozó parkot.

További információkért keresd fel a kastély honlapját.

Budapest szomszédságában található az egyik legszebb magyar kastélyForrás: Gödöllői Királyi Kastély - Royal Palace of Godollo Facebook oldala/www.batatamas.hu/Bata Tamás

Károlyi-kastély

A Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón találjuk az 1855-ben épült klasszicista, eklektikus és barokk stílusú kastélyt, amelyet Károlyi György megbízásából Henrich Koch és Ybl Miklós építészek terveztek. A második világháborút követő államosítás során a birtokot kártalanítás nélkül vették el a Károlyi családtól, hogy előbb a Fővárosi Gázművek üdülője, majd gyermek menekült- és nevelőotthon működjön benne. Az épületegyüttes állagmegóvásával senki nem törődött, ezért 1979-ben lakhatatlanná vált.

A Wikipédia szerint 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. A gyönyörűen felújított kastély és 40 hektáros parkja idegenvezetéssel nyitva áll a látogatók előtt, 23 szobájában pedig szálloda működik.

A kastély ismét a régi pompájában ragyogForrás: Wikipédia/fm2 Indafotó
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek