Fotókon egy igazi romantikus mesekastély - Tartsatok velünk!

A mesebeli kastély, melyet eredetileg angol gótikus, ún. Tudor stílusban épült, a Nemzeti Kastélyprogram keretében újult meg. A látogatók előtt 2021 augusztus elején nyitották meg, és vele együtt A legendák kastélya című kiállítást is. Kolléganőnk nemrég a kastélyban járt, és készített pár szép fotót. Járjátok körbe velünk a termeket!

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyt a 19. század második felében, Tudor-stílusban építették, és elkészültétől fogva egészen a második világháborúig a Nádasdy-család egyik székhelyeként szolgált.

Forrás: Travelo.hu

A kastély egyik legszebb terme az ősök csarnoka, ahol a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki, és rendkívüli belsőépítészeti megoldásaival kitűnik a Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtár is, melynek elegáns polcrendszerét kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián pedig kovácsoltvas mellvéd egészíti ki

"A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül" - írják  NÖF honlapján.

Forrás: Travelo.hu
Forrás: Travelo.hu

A közel 20 hektáros angolparkban lehet piknikezni, a növénykedvelők pedig igazi ritkaságokra bukkanhatnak, ha tesztnek egy nagy sétát a parkban. A fák és bokrok közül mindenhonnan szép rálátás nyílik a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

Forrás: Travelo.hu

Érdekesség, hogy ez a kastély az egyik legtöbbet "foglalkoztatott" hazai filmes helyszín. Háttérül szolgált például a Borgiák című 2011 és 2014 között futott kanadai–magyar–ír televíziós sorozatnak, de forogtak itt a kamerák a 2013-as amerikai-brit Drakula-sorozat, és a 2003-ban bemutatott Underworld című vámpíros filmsorozat első részének ideje alatt is.

Forrás: NÖF.hu / Facebook.com

Szintén a NÖF oldalán olvasható, hogy Nádasdy gróf három fő tematika köré tervezte az épület külső és belső megjelenését. Az első a Nádasdy família ősi dicsősége volt. Erre nem csak a ősők csarnokának portréi példák, hanem a homlokzatokon megjelenő ősökre és hősőkre utaló címerek is.

Forrás: Travelo.hu

"A két további témakör a gróf ifjan elhunyt felesége tiszteletének, kultuszának, illetve a vadásztársadalom egyik legtekintélyesebb tagjaként a birtokos vadászati relikviáinak, trófeáinak és a lovak iránti rajongásának bemutatása volt."

Forrás: Travelo.hu

Habár a kastély berendezése és hangulata a múltat idézte, ezzel együtt a korszak legmodernebb technikai eszközeit építették be a lakók kényelmének biztosítása érdekében. Például a fenti képen is látható vécét.

A nyitvatartásról, szolgáltatásokról és belépődíjakról mindent megtudhattok a kastély honlapján.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek