Pompás kertje van a hat év után újra látogatható tiszadobi Andrássy-kastélynak

Hat évig tartó felújítás után a múlt héten adták át a havas tájban pompázó tiszadobi Andrássy-kastélyt, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb alkotását, amely az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épült.

A drónnal készült felvételen a felújított tiszadobi Andrássy-kastély az átadás napján 2023. december 7-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar állam a kezelésében lévő műemléképületek egy részét értékesítené, másik részét vállalatoknak, egyetemeknek, egyházaknak adná, a nemzetformáló politikusok lakóhelyét pedig emlékhellyé alakítja – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter, amikor csütörtökön felavatta a megújult tiszadobi Andrássy-kastélyt. Tájékoztatása szerint a teljes rekonstrukción átesett tiszadobi Andrássy-kastályban két kiállítást alakítottak ki. Az egyik bemutatja a XIX. század végi életmódot, az emeleten pedig idősebb Andrássy Gyulának és ifjabb Andrássy Gyulának állítottak emléket, írja az MTI.

A kastély az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épültForrás: MTI/Máthé Zoltán

A kastély weboldala szerint Andrássy Gyula, a magyar reformkor meghatározó politikusa kezdte építtetni a Tisza partján álló kastélyt, ami 1890-ben, a gróf halálakor már készen állt. Az épület berendezése fiára, Ifj. Andrássy Gyulára maradt, aki a pazar belső mellé különleges parkot is álmodott a kastély köré. A régi időkből megmaradt falépcső, az ebédlő faborítása és a francia stílusú, a szájhagyomány szerint bukszus-labirintusként emlegetett látványos hímzéses parter kert teszi az ország egyik legszebb kastélyává a tiszadobit. A település természeti környezetét vízrajza határozza meg. Egyedülálló sokszínűséggel folyók és holtágak mentén ártéri és galéria erdők váltakoznak a környéken.

A teljes árú kombinált  belépőjegy kastélyba és parkjába 4 000 Ft, a helyi lakosoknak: 1000 Ft, a kedvezményes kombinált jegy kastély és park belépő: 2 000 Ft, amelyet a 6–18 év közötti fiatalok a 62. életévét betöltött látogatók és a minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülők vehetik igénybe. Családi kombinált jegy (1 vagy 2 felnőtt + 2 gyermek 18 éves korig) kastély és park belépője: 8 000 Ft. Külön a park jegy: 1 000 Ft/fő, mely helyi lakosoknak lakcímkártyával ingyenesen látogatható). 6 év alatti gyermek és 70. életévét betöltött látogatók ingyen léphetnek be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek