Leengedik hazánk egyik legnépszerűbb mesterséges tavát

Az ország északi csücskében, Miskolctól körülbelül 65 kilométerre, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik az ország mesebeli, apró települése, Jósvafő, melynek egyik leglátogatottabb természeti látnivalója hazánk egyik legszebb ember alkotta tava. Aki mostanában tervezi, hogy kirándul egyet a Jósvafői Tengerszem-tó környékén, azt fogja tapasztalni, hogy a máskor smaragdzöld színben pompázó tó vize most nem csillog a mederben. Aggodalomra viszont nincs ok!

A smaragzöld színű Tengerszem-tó és a körülötte lévő sűrű, erdős környezet rendkívül népszerű kirándulóhelyForrás: Torma József/Wikimedia Commons

A tó a tündöklő, smaragd színét egyébként az őt tápláló tiszta, bővizű forrásoknak köszönheti, 1942-ben a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterséges úton, elsősorban áramtermelés céljából hozták létre – írja a josvafo.kornyeke.hu. 

A változás most annak köszönhető, hogy a szakemberek megkezdték a tó iszapmentesítését, a tóban levő növényzet eltávolítását, az eredeti vízmélység visszaállítását és a völgyzáró gát felújítását.

Ennek keretében szükségessé vált a gát víz felőli oldalának szakértői vizsgálata, mérések végzése, mintavételek. Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága a héten a tavat szabályozottan, tervezetten leereszti, írják a Park Facebook-oldalán.

"A mérések befejezése után a tavat visszatöltjük, remélhetően már a hétvégén" – ígérik, és kérik, ne lepődjenek meg az ide ellátogatók a tóban látható alacsony vízszint miatt. A poszt alatti hozzászólásokból kiderül, hogy a meder egyébként így is nagyon érdekes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek