Tengerszem, kalandpark, vár - Zemplén csak rátok vár!

Most már tényleg itt a tavasz, amikor érdemes kimozdulni, de nem mindegy, hova! Ha vadregényes környezetre, kirándulásra, tartalmas városnézésre, gasztromómiai élményekre vágytok, ahol a család minden tagja izgalmas kapcsolódásra vágyik, akkor irány az ország észak-keleti része! A Zemplén-Tokaj térség magával ragadó tájai mindig is előkelő helyet foglaltak el a régióba látogató és az egyedülálló növény- és állatvilágot megismerni akaró természetrajongók szívében. Mutatjuk a legérdekesebb, legszebb, legizgalmasabb látnivalókat!

Megyer-hegyi Tengerszem – a Zemplén egyik csodája

Hogy hogyan keletkezett ilyen magasságban tengerszem? Az egykori, magára hagyott malomkő-bánya gyomrában felgyülemlett a csapadékvíz, olyannyira, hogy a legmélyebb pontja 6,5 méter. A tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. Tényleg elképesztő a látvány, szinte hihetetlen, hogy a Zemplén ilyen természeti csodát is tartogat.

A Megyer-hegyi Tengerszem függőleges sziklafalai vasalt úton megmászhatókForrás: Travelo

A  300 méter magason elhelyezkedő, különleges, vulkáni eredetű tengerszem felfedezése és akár teljes meghódítása páratlan élményt jelent, ezért érdemes időt szánni rá. Gyalogosan viszonylag könnyedén küzdhetjük le az ezer méteres, felfelé vezető, folyamatosan emelkedő utat, de a tó fölé nyúló sziklák meghódítása a via ferratán (vasalt út) azért okozhat némi fizikai kihívást, de ha kisebb gyerekekkel is elérhető, ha bőven hagyunk rá időt, és kirándulásként, nem pedig teljesítménytúraként tekintünk rá. Egyébként kitűnő mászóterület akár a kezdőknek is, a mászáshoz szükséges felszerelést a helyszínen bérelhetünk.

Ha kiphentük magunkat a mászásból ( vagy csupán a felfelé vezető út fáradságaiból) indulhatunk is tovább a kilátóhoz.

A lombkoronák fölé magasodó Megyer-hegyi Kilátó 65 lépcsőfok leküzdése után adja meg magát, a fa szerkezetű kilátó tetejéről a Zempléni-hegység, Bodrogköz, Hegyalja, a Sátoros-hegyek, a Tokaji-hegy, a Nagy-Milic, Füzér vára és a Keleti-Kárpátok tárul a szemünk elé.

Sátoraljaújhely – indul a kaland!

A várost körbeölelő hegyek egész hétvégés kalandokat kínálnak a természet és a kirándulás szerelmeseinek. A gazdag történelmi múlttal rendelkező és gyönyörű műemlékekben bővelkedő város, valamint a régió legnagyobb kalandparkja, a Zemplén Kalandpark mellett még számos felfedezésre váró helyet rejt magában.

A Zemplén Kalandpark bőven ad lehetőséget a szórakozásra és a bártorságpróbákraForrás: Csikesz Mariann / Travelo

A Vár-hegy tetején ráadásul a magyar történelmi múltban elmélyedni kívánók is megtalálhatják számításaikat, mivel a sátoraljaújhelyi vár romjai a régmúltat idézik elénk. Érdemes meglátogatni a vár Ökoturisztikai Látogatóközpontját, ahol a Zemplén egyedülálló természeti értékeit, valamint páratlan gazdagságú növény- és állatvilágát bemutató állandó kiállítást egész évben megtekinthetik a természet szerelmesei.

Tokaj városa – nem csak bor folyik ott

Ha a városban és környékn járunk, a család felnőtt tagjainak szinte kőtelező megíátogatnia egy borospincét vagy egy étteremben megízlelni a hely jellegzetes nedűjét. Ugyanakkor Tokaj tele van történelmi emlékeket őrző épületekkel is, így érdemes egy kis városnézést is beiktatni. Rögtön a főtéren láthatunk is egy római katolikus templomot, amelynek lépcsőjét, homlokzatát sok turista azonosítja a borvidék névadó településével. Az épületet 1913-ban építették neoromán stílusban.

Tokaj hívogató látképeForrás: Shutterstock.com / ZGPhotography

A főtérről elindulva, a Dózsa György utcában haladva beleütközünk a Tokaj-Hegyaljai Borok Házába, ahol egy interaktív borászati kiállításon vehetünk részt, melynek célja, hogy a látogatók megismerkedjenek Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájával.

Ha egy különleges helyen szállnátok meg Tokajban, akkor a város leghújabb hoteljét, a Minaro Hotel Tokaj Mgallery-t ajánljuk, hiszen a life.hu munkatársának volt szerencséje megszállni, és részletes élménybeszámolót írt róla. Az egykori andezitkő bányában megnyíló ötcsillagos hotel minden szegletét gondos tervezéssel alakították ki; a berendezés, a színek és az illatok egyvelege könnyen magával repíti az embert, és a lehetőségek végtelen tárházának köszönhetően tökéletesen el lehet tölteni az időt az épület falain belül is. A hotel négy emeleten 100 kortárs stílusú szobával, 9 junior lakosztállyal, továbbá 3 olyan deluxe szobával rendelkezik, melyeket privát szaunával is felszereltek. A wellness részleg kiterjedt gyógyfürdői között fűtött, fedett élménymedence szabadtéri élménymedence, jacuzzi és és relaxációs részlegis található.

Sárospatak – lángosozás a Bodrog partján

Honnan lehet olyan ismerős a sárospataki, más néven Rákóczi-vár annak is, aki nem járt még ott? Nos, a válasz az, hogy az 500 forintos papírpénz hátuljáról. Aki viszont szívesen megnézné élőben is, ne tétovázzon!

A vár és a vadregényes folyópartFotó: Polyák Attila - Origo

A középkori, barokk stílusú vár a Rákócziak egyik fő központja volt, és ma is a hazai reneszánsz egyik különleges ékköve. Miután bejártuk a várat, érdemes egy finom lángost beszerezni a közeli lángosozóból, és a Bordrog partjára kiülve elfogyasztani. Tényleg hangulatos a folyópart, és Sárospatak barátságos kis város, ahol a cukrászdák finom sütikkel, a fagyizók pedig ízletes, hűsító fagyikkal várnak. 

Hercegkút – mesebeli házikóknak tűnő borospincék 

A Kincsem-kastélytól, a 37-es főút keresztezésével, mezők szélén haladva érhető el Hercegkút községe. A tavaly májusban majdnem nyolcszáz főt számláló sváb közösségű falu minden lakója igyekszik megőrizni az ottani hagyományokat. Az ott élők például saját erőből adták össze a Gomboshegyi-tetőn álló, kápolnához vezető kálvária költségeit, tavaly a szerkesztőségünk ott járta előtti napon maguk kaszálták le a füvet, az estét pedig közösen, bográcsban főtt pörkölttel és természtesen borozgatással zárták.

A Gombos-hegyi pincesor, amelynek a látványa a gyerekeket, borainak kóstolása a szülőknek okoz örömötForrás: Turistamagazin.hu

Hogyan is lehetne ez másképp egy olyan településen, ahol a szőlőnek, a bornak olyan fontos szerepe van, ahol szinte minden házhoz tartozott pince? A Kőporosi-pincesor legnagyobb pincészete, a Götz Pincészet egyszerre akár 200 főt is vendégül tud látni hűvös, ám mégis barátságos hangulatú pincéjében; a Világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesor jellegzetes, a domboldalba nyúló pincéivel, egymás fölött elhelyezkedve, négy szinten varázsolja felejthetetlenné a tájat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek