Felfedezés: A régészek is meglepődtek a tatai vár alatt talált rejtélyes helyiségen

Semmilyen feljegyzés sem maradt arról a titokzatos folyosóról, amit a közelmúltban találtak a tatai vár udvarán. Alig egy hete mi is beszámoltunk arról, hogy komoly régészeti feltárásokat végeznek a Kuny Domokos Múzeum szakemberei, a tatai vár török kori titkait keresve. Két helyszínen dolgoznak: a török átjárónál és a Ferrandó-bástya tövében. Azonban olyan dologra bukkantak, amire senki sem számított: vastag beton padlózat áttörése után egy sötét, titokzatos folyosó tárult fel.– írja a kemma.hu.

Forrás: kemma.hu/beküldött

Dr. Schmidtmayer Richárd, a tatai múzeum igazgatója elmondta, hogy a boltozatos helyiség egyértelműen a vár erőd jellegének felhagyása utáni időszakhoz, vagyis a 18-19 századhoz kötődik.

Ahhoz, hogy a régészek megállapíthassák, hogy statikailag mennyire biztonságos a járat, speciális szakemberek segítségét kérték: a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait. Hárman indultak útnak és még kényelmesen elfértek egymás mellett állva. Azonban egy-két méter után ez beszűkült 50-60 centiméterre.

"Úgy negyven centiméter magasságú lehetett az a folyosó ahova beküzdöttem magamat és másfél, két méter széles. Ide már csak én mentem el folyamatos kötélbiztosítás mellett és egy lézeres távolságmérőt használtunk, hogy meghatározhassuk, hogy milyen hosszú lehet ez az alagút. Találtunk egy öt és fél méternyi szakaszt, ahol megtört ez a folyosó és onnan volt még egy két méteres járat az egyik irányba. Illetve ahol bemásztunk onnan is volt egy két méter magas járat" – mesélte Willand Péter, az egyesület tagja, akinek nem ismeretlen a kötéltechnika, illetve a barlangászat sem.

Dr. Schmidtmayer Richárd elárulta, hogy jelenleg a statikus vizsgálatokra várnak, hogy folytatni lehessen a kutatást.

"Jelenleg Lidarral, vagyis egy 3D-s eszközzel próbáljuk feltérképezni az állapotát az egész alagútnak. De nagy kreativitást igényel, h az eszköz be, illetve ki is jusson a szűk, feltöltött alagútból" – tette hozzá a szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek