A bölcső, ami az utolsó tatai grófot ringatta - Élményvadászat Tatán a kastélyban

Két éve, május végén adták át a csodálatosan felújított Esterházy-kastélyt Tatán. Az épület a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései során újult meg 17 másik kastéllyal és 12 várral együtt. A Kiránduló blog írója nemrég személyesen is bejárta a termeit és csodálatos kastélykertjét. Íme a legérdekesebb felfedezései.

Az előkelő épület minden részlete barokk kori időutazásra invitál bennünket. A restaurált és rekonstruált korhű enteriőrökkel, a kiállítás interaktív elemeivel, a digitális tárlatvezető alkalmazással mindenki számára átélhetővé válik a kastély, és egykori lakóinak élete és története. Teremről teremre haladva megismerhetjük az Esterházy család férfi és nő tagjainak életét, mindennapi elfoglaltságaikat és az ünnepi alkalmakat is, amikor mindennek tökéletesnek kellett lennie - meséli a Kirándulo.blog.hu cikke.

Forrás: NÖF.hu

A kastélyról érdemes még tudni, hogy az 1760-es évek második felében épült a tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában, és egészen 1945-ig volt az Esterházy család birtokában. A tárlat, ami a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét bemutatja, a Béke-szigete címet kapta.

Mivel az épület egykor több jelentős diplomáciai eseménynek is otthont adott, a felújításkor a szakemberek figyeltek rá, hogy ez a szellemiség megmaradjon, és áthassa a mai rendezvényeket is. A fejlesztést követően a kastély főépületéban, a díszudvarban és parkban is lehet programokat tartani. És ha már a főépületnél tartunk, íme egy kis érdekesség:

Amit eddig a kastélyból láttunk, az a "háta". Elölről évtizedeken át nem is láthatta senki, csak aki bejutott a pszichiátriai intézet udvarára. A kastély fénykorában a másik irányból érkeztek a látogatók az előkerten, majd a belső udvaron keresztül.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt - írták a NÖF oldalán. A díszudvar körül helyet kapott egy kocsiszín és istállók, de még saját színháza is volt. Ezt ugyanaz a Fellner és Helmer cég tervezte amely a budapesti Vígszínház, vagy a bécsi Konzerthaus épületét. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe bele lett komponálva a tatai vár és az Öreg-tó is. Az épület tervezője Felner Jakab volt. 

A belépőjegy nélkül is látogatható kávézóban érdemes megkóstolni az Esterházy-tortátForrás: Deror_avi/Wikipedia

A kompozíció egyik meghatározó elemét nem hagyhatjuk ki a sorból, mert ez a romjaiból újjáélesztett szobor lett végül a Béke szigete című kiállítás szimbóluma. Ez pedig nem más, mint Schweiger Antal szökőkútszobra, mely eredetileg a kastély kertjében kapott helyet. Az 1785-ben elkészült alkotás Amphitrité, a szépséges nimfa és az őt megtaláló delfin találkozását örökítette meg. Az újjászületést Csák Attila szobrász-restaurátor hozta el számára.

Ennyi szépséget látva és átélve szomorú belegondolni, hogy az évszázadok alatt mennyi gyötrést kellett elviselnie a komplexumnak. Egészen 1999-ig egy pszichiátriai intézet működött a sárgára festett ütött-kopott főépületben. És miután ez bezárt sokáig üresen, elhagyatva álltak a termei.

A felújításra végül 2018 é 2022 között került sor, de a koronavírus járvány miatt a megnyitását többször is el kellett halasztani. Végül 2021. május 26-án nyíltak meg a termei.

A nagyebédlőtől a lábaskádig

Az egyik legszebb helyiség a zöld burkolatos díszterem, ahol ősgalériát láthatunk. Ez egy reprezentatív terem, ami a nagyebédlő nevet viselte - olvasható a Kiránduló blogon. 

Forrás: Kirandulo.blog.hu

"Az emeleti nagyszalonból nyílik az úgynevezett békekabinet, a napóleoni háborúk békekötésének helyszíne, I. Ferenc császár itt-tartózkodásának emlékszobája."

Egy másik említésre méltó terem a Császárszalon, ami egy alkóvos hálószobának berendezett helyiség, és az Esterházyak asszonyaira irányítja a figyelmet. A szoba egy ajtaját a 19. száradban alakították át alkóvvá (fülkévé), benne kárpitozott, függönyös ággyal.

Forrás: NÖF.hu

A grófnői hálószoba berendezése megfelel a korábbi elrendezésnek. A kincset érő bútorok és festmények mellett a legkülönösebb tárgy a bölcső, egy 19. században készült, öröklődő, családi darab, melyben az utolsó tatán nevelkedett grófot ringatták.

Forrás: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. / Facebook

Az érdekes és szépséges szobák sorába tartozik még egy pazar fürdőszoba is, melynek csempeburkolata a hollandiai Deftben készült. A defti csempe népszerű volt a magyar kastélyokban, a betléri Andrássy-kastély fürdőszobáiban láthatunk hasonlót.

Ha kíváncsiak vagytok még több teremre és érdekességre a tatai Esterházy-kastéllyal kapcsolatban, akkor kattintsatok a Kiránduló blog cikkére, ahol szinte szobáról szobára végigjárhatjátok a kastélyt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek