A tatai vár titkait keresik a régészek

Komoly régészeti feltárásokat végeznek a Kuny Domokos Múzeum szakemberei, a tatai vár török kori titkait keresve. Dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója elmondta, hogy jelenleg az egykori török malomnál, vagyis a Ferrando-bástya tövében, illetve a török kori átjárónál, vagyis a Kecske-bástya mellett dolgoznak a szakemberek.

Két helyszínen is folynak az ásatások a tatai vár udvaránForrás: Forrás: 24 Óra/F.P.

"A Ferrandó- bástyánál igen látványos a munkálat, hiszen a sétány mellett végezzük a kutatást. Egy épületet szeretnénk tisztázni, ami a török malom. Egyébként ezt sokan börtönnek gondolják, hiszen jelenleg egy boltozatos bejárat látszik belőle, amin rács van. De ez valójában a török korban egy malom volt, ami a belső vizes ároknak a helyén állt. Ami azt jelentette, hogy ez egy olyan malom, ami az Egri Csillagokkal ellentétben nem száraz malom volt, hanem rendes víz meghajtású. Vagyis az őrségnek az élelemellátását ostrom idején is biztosította" - magyarázta az igazgató.

A Kecske-bástyánál zajló feltáráson a törökkori részek kapcsolódásait szerették volna tisztázni. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy a feltárás során különböző leletek kerülnek elő a kályhaszemeken keresztül érmekig. Találtak olyan részeket, ami kifejezetten az 1550-as évek középső harmadához köthetők a különböző érmekkel, használat tárgyakkal, ami megmutatja, hogyan zajlott a végvári élet - számolt be a munkálatokról a kemma.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek