Videó: Megmérgezték Keszthely matuzsálem korú platánfáját, ki is kellett vágni

Június végén számolt be a tvkeszthely.hu a szomorú hírről, hogy mérgezés miatt kellett kivágni a Várkertben lévő, több mint 100 éves platánfát. A szakemberek már tavaly tavasszal észlelték, hogy baj van, de bíztak benne, hogy a növény túléli a beavatkozást. A fa azonban elpusztult, és balesetveszélyessé vált, ezért muszáj volt eltávolítani.

A Várkertben lévő platánfa a legnagyobb, és vélhetően a legöregebb lombos növény volt a területen. A fa évtizedeken keresztül teljesen egészséges volt. A VÜZ Kft. munkatársai tavaly tavasszal azt tapasztalták, hogy nem hajtott ki.

Ekkor megvizsgálták, és a törzsén, a gyökérzethez közel négy, szabályos, 10 milliméter átmérőjű lyukat találtak, amely arra engedett következtetni, hogy valamit beinjektáltak a növénybe.

A szakemberek mérgezésre gyanakodtak, de bíztak benne, hogy a növény túléli. A májusi favizsgálat viszont azt az eredményt hozta, hogy a platánfa teljesen elpusztult. A Várkert kifejezetten forgalmas, ráadásul a KeszthelyFestnek is helyszíne, ezért a balesetek elkerülése érdekében a szakemberek úgy döntöttek, hogy kivágják. A vékonyabb ágakat összedaráltatták, és a Fodor utcai fűtőmű aprítékos kazánjában égetik majd el. Keszthely Város Önkormányzata, mint tulajdonos, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
(Borítófotó: Keszthelyi Televízió/Screenshot)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek