Ázsia legmagasabb fája immár Tibetben található

A végső hitelesítés azután született, hogy a Peking Egyetem munkatársai felülvizsgálták az Ázsia legnagyobb fáiról készített adatbázist, és azt állapították meg, hogy a kontinens legmagasabb fája immár Tibetben, Kínában található.

A Pekingi Egyetem szakemberei a legmagasabb fa törzsénélForrás: ©Zhao Xiang / Shan Shui Conservation Center

Az új ázsiai rekorder egy 102,3 méter magas himalájai ciprus, amely Njingcsi városának közelében áll, a Jarlung Cangpo folyó kanyonjában található természetvédelmi területen. A fa pontos méretét drónokkal és lézeres távolságmérő eszközöt segítségével állapították meg - olvasható a CGTN.com oldalon.

A rekorder ciprus nem magányos, a közelében több, 85 méternél is magasabb társa ágaskodik, köztük 25 olyan, amelyek 90 méternél is nagyobbak. Zsen Ju, a Peking Egyetem munkatársa ez alapján arra a megállapításra jutott, hogy egész Ázsiában ebben a térségben fordulnak elő a legsűrűbben ilyen faóriások.

A fa 3D-s modelljeForrás: ©Zhao Xiang / Shan Shui Conservation Center

A himalájai ciprus legtöbb példánya Tibet délkeleti részén található, és a faj fokozottan védettnek számít Kínában. Az előző kínai farekorder egy 83,4 méter magas fenyő volt, amely szintén Tibetben található. Kínán kívül Malajziában él az ázsiai kontinens másik legmagasabb fája. A Menara nevet viselő fa 100,8 méter magas.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek