A Születések fája csodálatos módon köszönti az újszülötteket

Huszonegy évvel ezelőtt kerültek fel az első nevek a Születések fájára Szank község központjában. A fémből készült faleveleken az előző évben született szanki gyermekek neveit örökítik meg. Az évek során a település legszebb ünnepnapjává vált a gyermekáldáshoz kötődő ünnepség, amit anyák napjakor szoktak megtartani. A vírushelyzet miatt idén néhány hetet odázódott az ünnepnap, ám múlt szombaton rengetegen gyűltek össze az emlékfáknál, melyek száma háromra gyarapodott az évek során – írja a baon.hu.

Csodálatos gesztus így köszönteni a község új lakóitForrás: szank.hu/Facebook

"Szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök jöttek ide, akik mind együtt örülnek annak az ajándéknak, amit egy-egy család életében a gyermek jelent, mert ők az élet ajándékai és velük teljes az életünk" – mondta köszöntőjében Rékasiné dr. Oláh Gizella, az emlékfák felállításának szorgalmazója. Mint hangsúlyozta: ezek a fák a faluhoz való kötődés mellett azt is szimbolizálják, hogy az itteni közösség él, ereje van és megtartja azokat, akik odatartoznak.

Ez az ünnep egyedül a miénk, szankiaké, hiszen hasonló ünnep nincs a környékünkön"

– emelte ki Varga Ferencné polgármester, aki örömmel látta, hogy olyan szülők is vannak, akiknek nevei az elsők között kerültek fel két évtizede az emlékfára. Mint elhangzott: a településről elszármazottak közül is sokan visszajöttek, hogy megörökítsék kötődésüket Szankhoz.

Minden újszülött nevét egy fém levélbe vésik, majd felteszik a Születések fájáraForrás: szank.hu/Facebook

A harmincnégy új levél felerősítése előtt – ami az apukák feladata volt – Benes Roland plébános és Kósa István tiszteletes áldották meg a családokat, melyek tagjai egy kis harangot is megkongathattak, így köszöntve a gyermekeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek