A világ három legszebb és legbölcsebb fája, melyeknek nincs párja

Azok a fák, amelyek már több száz évesek, a bölcsek nyugalmával vészelik át a történelmi időket. Többet éltek meg nálunk, és ha mesélni tudnának... De a fák csak állnak rendíthetetlenül és többet tesznek értünk, mint gondolnánk, oxigént adnak, a forróságban árnyékot, ha pedig hideg van, tüzelőt biztosítanak. Némelyikük pedig kitűnik a megjelenésével, vagy a történetével. Három ilyen fát mutatunk most be.

San Marcos fája, ami akkora mint egy domb

Kolumbia karibi régiójának mélyén, San Marcos településen található egy fa, amelyet néhányan tévesen Guacarí fájának, más néven Guacarí Sámánjának is neveznek, de mindkét elnevezés téves. Az ugyanis egy másik hatalmas fa volt. Bár ugyanezen a területen állt, de 1989-ben ki kellett vágni, mert vetemedni kezdett. Az a fa a 90-es években még a kolumbiai 500 pesós érméken is szerepelt.

De ezt a fát, amiről most szó lesz, Kolumbia legnagyobb fájaként tartják számon. Ez a fügefa (Ficus carica) valójában olyan hatalmas, hogy messziről simán összetéveszthető egy dombbal. Nem csoda, hiszen ez az óriás állítólag 30 méter magasra és 75 méter szélesre nőtt.

Ahhoz, hogy ilyen szélesre tejeszkedhessen, oszlopokat kellett növesztenie, így képes csak alátámasztani az ágait. E kolosszális fa alatt az embernek az az érzése, hogy egy épület alagsorában sétál, ahol sok oszlop tartja a feje felett kanyargó "csöveket". Latin-Amerikában egyesek "járkáló fának" hívják a „lábai" miatt, amelyekkel biztosítja a terjeszkedést.

Az életben maradása érdekében "lábakat" növesztettForrás: Luzt Maria Opina/Pinterest

Valójában az általa növesztett oszlopok olyanok, mint a végtagok, amelyeken keresztül nagyobb területet fed le ágaival, hogy közvetlenebbül foghassa fel a napsugarakat, vagy termékenyebb földet találjon táplálékul.

A világ legmagasab fája, ami egy tábornok nevét viseli

Tavaly szeptemberben pusztító futótűz terjedt a kaliforniai Sequoia Nemzeti Park óriáserdejében (Giant Forest). A tűzoltók a közeli növényzet kiirtásával igyekeztek megvédeni az óriási fákat, illetve a hatalmas mamutfenyők törzsét tűzálló anyagokkal burkolták körbe. Nekik köszönhetően menekültek meg az ottani óriások. A nemzeti parkban található ugyanis a világ 10 legmagasabb fája közül 5. Ezek közül is kiemelkedik a világ legmagasabb fája, a Sherman tábornok. A fát 1879 augusztusában James Wolverton nevezte el William Tecumseh Sherman amerikai polgárháborús tábornokról.

 A magassága 83,8 méter, kerülete a törzs aljánál 31,1 méter, míg törzse aljának legnagyobb átmérője 11,1 méter. Nagyjából 2200 évesre tippelik a korát, de biztosan nem lehet tudni. Sherman tábornok akkora tömeget vonz, hogy nyaranta a park ingyenes transzferbuszokat indít a fához.

Az ókori görög bölcs fája 

Görögországban a kis-ázsiai partokkal szemben, egy impozáns méretű öbölben fekszik Kósz szigete, amelynek fővárosa szintén a Kósz nevet viseli. A város központjában egy apró hídon át sétálhatunk be arra a térre, melyet Hippokratész platánjáról neveztek el. A platán a Lovagok Kastélya előtt áll.

Hippokratész fája akkorára nőtt, hogy alá kellett támasztani az ágaitForrás: Steven Fruitsmaak/Wikipedia

A helyiek szerint maga Hippokratész, az orvostudomány megalapítójának tartott görög tudós ültette, és alatta sétálva oktatta tanítványait. Ha ez valóban így van, akkor nagyjából 2500 éves lehet. Állítólag évszázadokkal később, Pál apostol is hirdette az Isten igéjét a fa alatt.

A fa mellett egy mohamedán kút díszeleg, és egy 18. századi, kétemeletes mecset is áll ott egy minarettel. Nyaranta kulturális fesztiválokat rendeznek a téren. Erről a fáról még azt is tudni kell, hogy nem csak a világ egyik legöregebb fája, de mivel törzsének kerülete 12 méter, ezzel a méretével az egyik legnagyobb fa Európában. Nem mellesleg a világ orvosainak kedvelt zarándokhelye is, de ha egyszer a szigeten jártok, ti is meglátogathatjátok!

Forrás: Wikipedia, earthlymission.com, címlapkép: Breher/Pixabay - illusztráció

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek