Csorvási gyerekek indítottak ballont a sztratoszférába

A Csorvási Edison Klub tagjai sok érdeklődő jelenlétében megismételték nagy sikerű kísérletüket vasárnap reggel: újabb magaslégköri ballont indított el a focipályáról. Az eseményt a klub közösségi oldalán élőben is közvetítették a ballonon lévő kamerán keresztül. Hazánkban és a határon túl is sok rádióamatőr állt készen a ballon nyomon követésére.

A felengedés előtti izgalmas pillanatokForrás: Edison Klub/Facebook

Az indítás előtt Murvai József, a klub elnöke köszöntőjében a helyszínen elmondta, hogy a kísérletező kedvű gyerekek a nemzeti tehetségprogram keretében, a tanév záró eseményeként valósították meg, hogy a magaslégköri ballont kommunikációs eszközökkel felszerelve eljuthasson a sztratoszférába.

Így repült a ballon a magasbaForrás: Edison Klub/Facebook

A sportpálya közepéről indították a ballont, hogy akadálytalan legyen az útja. Előző kísérletük adatai szerint a ballon 36 kilométer/óra sebességgel képes felfelé haladni. A látványt fokozták: kis pirotechnikai  mutatvánnyal, így 1,5 percen keresztül piros füst szállt a magasba a ballonnal együtt (ami nem károsítja a ballont).

Szluka András a ballon összeszereléséről, feltöltéséről mesélt az eseményre érkezőknekForrás: Bencsik Ádám/beol.hu

"Ez a harmadik kísérletünk, egyszer már sikeres volt a végrehajtás, jó időben, jó helyen landolt, minden összeállt. A tavalyit elhalasztottuk. Idén kedvező az időjárás, a szélnek köszönhetően Orosháza és Csorvás közötti területre várjuk vissza előzetes reményeink szerint az eszközt. Ez megkönnyíti majd a megtalálását és a ballon csomagjának a leérkezéséről kiváló felvételeket készíthetünk" – mesélte a kíváncsi érdeklődőknek Szluka András üzemérnök-informatikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek