Léggömbbel az űr kapujában: Már lehet jegyet foglalni az űrballonokra

Amikor először hallottunk arról, hogy az űrturizmus következő állomása az lesz, hogy héliumos léggömbbel emelik a turistákat a légkör peremére, az egész még nagyon távolinak és futurisztikusnak tűnt. Pedig már közelebb van, mint gondolnánk. Több cégnél is lehet már jegyet foglalni, és van olyan, melyik előleget is elfogad.

Az egyik közülük a Zephalto nevű francia űrvállalat, amelyik 2025-ben tervezi elindítani első űrballonjait a sztratoszférába, azaz 24 kilométerre a Föld felszínétől. A hatórás utazásnak azonban rendesen megkérik az árát, fejenként 132 000 dollárba (45 millió forint) kerülnek. Michelin-csillagos ételek és minőségi borok is a részét képezik az ajánlatnak, a foglalás linkje pedig már meg is jelent a Zephalto honlapján - tudtuk meg a Time Out cikkéből.

A Zephalto alapítója, Vincent Farret d'Asties így beszélt terveikről a Bloombergnek: „Nagyon örülök, hogy megépítettem a hidat álmom, az űrutazás és a valóság között. Azok, akik szintén vágynak rá, hogy az elemekkel és a széllel harmóniában utazzanak, végre megtehetik ezt a Céleste fedélzetén."

A World View űrballonjaForrás: Screenshot/World View/Youtube

Egy másik cég, a World View már előleget is elfogad, ára pedig sokkal kedvezőbb: személyenként 50 000 dollárért (17 millió forint) emelkedhetnek a magasba az utazók. Terveik szerint 30 ezer embert emelnének a Föld légkörének peremére nulla nyomású, héliummal működő sztratoszférikus ballonok segítségével, a világ minden táján kijelölt hét helyszín egyikéről.

Az amerikai Space Perspective start-up már 2024-ben tervezi elindítani a turistákat a sztratoszféra körüli körútra Neptun nevű űrhajójával, amelynek hőlégballon-szerű teste a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek