Videó: Csapdákat állítottak a búvárok a Hévízi-tó mélyén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai 2019 óta rendszeresen végeznek halászati tevékenységet és búvármerülést a Hévízi-tóban, hogy minél több ismeretet szerezzenek az ott előforduló állat- és növényfajokról, valamint, hogy az őshonos élőlényeket veszélyeztető idegenhonos/invazív fajok egyedszámát csökkentsék.

A tó víze kíváló, bátan lehet benne fürdőzni - illusztrációForrás: Facebook/ Hévíz Tófürdő

Az alábbi, friss videóban Sinka Gábor természetvédelmi őr (BfNPI) kifejti, hogy sok akvarista enged a melegvizű tóba megunt trópusi halakat az Amazonas vidékéről származó díszhalaktól a Közép-Afrikai sügérekig. És ez bizony nagy baj!

A hónap elején beszámoltunk arról, hogy egy tavalyi merülés során a természetvédelmi őrök egy eddig még nem látott halfaj egyedére lettek figyelmesek. A közel 60 cm testhosszúságú halról kiderült, hogy egy Közép- és Dél-Amerikában honos párducmintás vértesharcsa, amelynek sajnos szaporodó állománya van jelen a tóban.

A betolakodó párducmintás vértesharcsaForrás: BfNPI

Bár a früdőzükre egyetlen hal sem veszélyes, a szakemberek arra törekednek, hogy minél több idegenhonos halfajtát eltávolítsanak a tóból, mielőtt azok súlyos pusztítást végeznek. 
(Címlapfotó: YouTube.com/printscreen)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek