Különleges hal akadt horogra Hévízen

Furcsa kinézetű halról tett közzé képet egy horgász a Magyar Haltani Társaság oldalán, de egyelőre még senki nem tudta megfejteni, hogy a ritka példány pontosan melyik fajba tartozik – olvasható a Pecaverzum oldalán. 

Fotó a ritka példányrólForrás: Facebook/Magyar Haltani Társaság

A Hévízi-lefolyóban az utóbbi időkben hatalmas méreteket öltött az invazív halak jelenléte. A horgászok fogtak már itt közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügért, de számtalan Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek. Egy horgász most tette közzé a még decemberben horogra akadt ritka példányát, amely szerinte a naphalfélék családjába tartozik, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú, ezért lehet, hogy inkább valamilyen cichlid. 

A társaság akvarisztikai szakértője szerint csak az biztos, hogy a fenti képen látható hal a Vieja nembe tartozik, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. „Sajnos a sügérhalak ma már tömegesen fordulnak elő az elvezető csatornában, és kezdik onnan kiszorítani őshonos halainkat" - hívta fel a figyelmet az MHT.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek