A tavasz legjobb része: Tulipánszüret és szelfiözön az ország különböző pontjain

A színes tavaszi virágok megjelenésével végleg elfelejthetjük a hideg, szeles, szürke téli napokat. Ráadásul ahogy melegszik a idő, egyre több tulipánfarm nyílik Magyarországon, gyönyörű tulipánszőnyegekkel, sok ezer fotózható virággal, a látogatók pedig saját maguk is szedhetnek a tavasz legkedveltebb növényéből. Mutatjuk, itthon hol találjátok a legszebb tulipánfarmokat.

A fotó illusztrációForrás: AFP/Piero Cruciatti

Kőröshegyi Levendulás – Köröshegy

Magyarország legnagyobb tulipánszürete idén is közel félmillió tulipánnal vár Köröshegyen! A Balaton mellett impozáns látványt nyújtanak a sokszínű, változatos fajtájú és színű tulipánmezők. Ha szeretnétek hazavinni egy csokor friss virágot, vagy megörökíteni a csodálatos tájat, itt jó helyen jártok. Két, fotózás céljára elkülönített tulipánmező garantálja a látványos hátteret a szüreteléshez. Szakaszosan nyitják meg a leszedhető sorokat, így biztosítva, hogy a szüret teljes ideje alatt legyen elérhető virág a látogatóknak. 

Forrás: Kőröshegyi Levendulás/Facebook-esemény

A szüret ugyan hivatalosan április 13. és 23. között lesz minden nap 9-17 óráig, de az időjárásnak hála a korai tulipánok már most is szép számmal színesednek a mezőn, ezért már 7. nagypéntektől minden nap nyitva tartanak 10. húsvéthétfőig, hogy gyönyörű csokrokat szedhessetek az ünnepi asztalra. További információkat az esemény Facebook-oldalán olvashattok.

Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm – Máriakálnok

Az időjárástól függően legkésőbb április 10-től megnyitják a Tulipánfarmot. A Szigetköz szívében 100 000 tulipánnal, 2000 fehér nárcisszal és 1000 jácinttal várják az érdeklődőket.
A Szedd Magad napok során hétköznap 15 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra lesz lehetőség begyűjteni különféle színű és fajtájú tulipánokat. 

Forrás: Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm/Facebook

A szüret tervezett időpontja tehát: 2023. április 10.- május 7. További információkat a Tulipánfarm közösségi oldalán találhattok.

Kevélyhegyi Levendulamező – Pilisborosjenő

Tavaly ősszel 25 000 különleges virágú tulipánhagymát ültettek a meglévő 80 000 változatos színű és virágú, hagyományos tulipán mellé. Szépen nőnek a virágok, de további napsütésre és a szárazság miatt szorgalmas locsolásra van szükségük. 

Forrás: https://www.levendulamezo.hu/

Kutyákkal látogatható a tulipános kert is, de kérik, hogy a virágok sérülékenysége miatt a kutyusok pórázon és csak az ágyások közötti ösvényeken tartózkodjanak. Az időjárástól függően április második hétvégéjén tervezik a nyitást. Friss információkért kattintsatok a Kevélyhegyi Levendulamező Facebook-oldalára.

Egy hobbikertésznek köszönhetően 15 ezer tulipánt virít majd Balassagyarmat határában is

Egy hete számoltunk be arról, hogy Pintér Tivadar, hobbikertész öt éve ültet különféle tulipánhagymákat a telkén. És bár eleinte pár darab virághagyma ültetésével kezdte, idén májusban már 15 ezer szál tulipán fog nyílni Balassagyarmat határában A tulipánok virágzása májusra várható, így érdemes akkorra időzíteni egy látogatást, ahol egyébként az érdeklődők majd szüretelhetik a virágokat, vagy akár emlékezetes fotó is készülhet a színes sorok között.


A kert – Nyírtelek

A Ferenc tanyán keressétek ezt a bájos családi vállalkozásban működtetett kertet, ahol 20 ezer tulipán között sétálhattok, válogathattok. A tavalyi évhez hasonlóan hétfő kivételével minden nap nyitva lesznek. Belépő nincs, aki csak fotózni vagy gyönyörködni szeretne, náluk szabadon és ingyen megteheti.

Forrás: A kert/Facebook

A tulipánszüret mellett pikniket, kézműves vásárt is tartanak, ahol a saját szörp és lekvárcsaládjuk mellett lehetőséget adnak helyi kézművesek portékáinak bemutatására is. A nyitást április közepén tervezik, de pontos információt a későbbiekben a kert Facebook-oldalán találhattok.

Kincsek Völgye – Bálványos

A Balaton déli partjához közeli településen már nőnek és egyre színpompásabbak a tulipánok. Tavaly ősszel 50 ezer tulipánhagymát ültettek el 12 csodás színárnyalatban. A tulipánszüret időpontjai 2023-ban: április 7-9., 13-15., 20-23. és 27-01. Ezeken a napokon 10 és 17 óra között várják a látogatókat.

Forrás: Revesz Csaba/Revesz Csaba/Kincsek Völgye/Facvebook

A virágzást nagyban befolyásolja az időjárás, így nehéz megmondani, mikor látható a legszebb pompájában a tulipánkert, de ígérik, hogy a közösségi oldalukra folyamatosan tesznek majd ki friss képeket. Baba- és kutyabarát hely, tehát babakocsival is lehet jönni, de arra számítsatok, hogy a domboldalon fel kell majd tolni a kocsit. A  Kincsek Völgyében is él négy nagyon barátságos kutya, éppen ezért kérik, hogy a kutyáikat a gazdáik pórázon vezessék.

"Forrás: Facebook/TulipGarden Mórahalom"
Magyarország legnagyobb tulipánoskert hálózata, a TulipGarden is várja a látogatókat
Magyarország legnagyobb tulipánoskert hálózata 2018-ban kezdte meg működését a Balatonnál, ám azóta 13 más helyszínen is lehetőség van tulipánszüretre, így mindenki lakóhelye közelében hódolhat a tulipánszedés és a minőségi szabadidő élvezetének.

TulipGarden Balaton: A nyitás időpontja a következő hetek időjárásától függ.

TulipGarden Csákvár: Az egyik legfiatalabb TulipGarden Fejér vármegyében található.

TulipGarden Csömödér: Játszótér, nagy tágas tér, sok-sok virág vár mindenkit Csömödéren.

TulipGarden Decs: Tolna vármegye sem marad tulipánok nélkül. Decsen is érdemes körülnézni és szedni egy csokor csodaszép virágot.

TulipGarden Dunakanyar: Idén április 07-től nyitja meg kapuit a TulipGarden Dunakanyar!
60.000 tulipán között töltheti minden látogató a hétvégét Húsvéttól 4-5 hétvégén át.

TulipGarden Győrladamér: Győrladamérben idén a nyitás tervezett időpontja: 2023. április 7., Nagypéntek. A kert látogatásához a nyitvatartási időben bejelentkezés nem szükséges. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van nyitvatartási időn kívül is látogatni a kertet akár csoportoknak, vagy fotózás céljából.

TulipGarden Homokhátság: Homokhátságon is nagyon várják már a szezont. Ébredeznek a nárciszok, és természetesen idén is lesz Tulipánszüret.

TulipGarden Mórahalom: A mórahalmi TulipGarden is április 7-én nyitja tulipános kapuit! Addig is érdemes a közösségi oldalukra ellátogatni, ahonnan minden érdekesség megtudható. Például az is, hogy összesen 120.000 szál virág fog nyílni a kertben, ebből 31 fajta lesz szedhető, es 44 fajta a bemutatókertben lesz látható.

TulipGarden Nagykőrös: Hamarosan indul a buli Nagykőrösön is. Már megkezdték a visszaszámlálást.
Reményeik szerint április első hétvégéjén nyitnak. Minden fontos információ megtalálható a közösségi oldalukon.

TulipGarden Nagyvenyim: A Fejér vármegyei Nagyvenyimben is várják már a nyitást, és reménykednek a napsütésben. .

TulipGarden Rétköz: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik kistáján is növögetnek már a virágok, mindenki nagy örömére. Várhatóan itt is április elején lesz majd nyitás, ha az időjárás kegyes lesz.

TulipGarden Tisza-tó: Nagy az izgalom a Tisza-tónál is, a közösségi oldalon folyamatosan nyomon követhető, éppen holtartanak a fejlődésben a kis tulipánok. Virágban és hangulatban nem lesz hiány. Mindenkit szeretettel várnak.

TulipGarden Vát: Váton várhatóan április legelején fognak nyitni. Az idei évben újdonságokkal készülnek, továbbá pár változás is várható a tulipánoskertben. Idén a tulipánok mellett már jácintot is lehet majd szedni, 32500 darab tulipán és 3000 darab jácint várja az érkezőket.

 (Címlapkép: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou ,illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek