Kék galambok lepték el a Dévaványai-Ecsegi pusztákat

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy a szürke téli napokon ne lennénk színes madárvilággal megörvendeztetve! A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-árterében például élénkpiros süvöltők vendégeskednek, míg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon éppen kék galambok telelnek.  

A kék galamb alapszíne kékesszürke, szárnyán két kisebb, sötét sáv húzódik - illusztrációForrás: Fotó: Marik Pál/kmnp.hu

A mintegy 1500 kék galamb több kisebb, 300-400 példányos csapatban mozog: napközben a közeli gabonatarlókon táplálkoznak, az éjszakákat pedig a környező facsoportokban töltik.

A védett kék galambok a középhegységekben költenek, így az Alföldön csak az őszi-téli időszakban találkozhatunk velük. Nyár végén, kora ősszel érkeznek, s rendszerint már februárban visszaindulnak költőhelyeikre. Legtöbbször fekete harkályok által vájt odúkban költenek, s évente akár 3-4 fészekaljat is felnevelnek. Érdekesség, hogy már akkor lerakják következő tojásaikat, amikor az előző fiókák még ki sem repültek. Az utóbbi évtizedben a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén is költött néhány kék galambpár – olvasható a kmnp.hu weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek