Különlegesen szép és egyedi fülesbaglyot fotóztak Karcagon

Átlagos színű társai mellett, békésen ücsörgött a fán az a hófehér tollú, albínó bagoly, melyre a Magyar Madártani Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-számlálása során figyelt fel Dávid-Kiss Borbála kisújszállási természetfotós. Ő jelentette be először a különleges kinézetű madarat, amit a Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere, Varga László meg is örökített.

Különleges és gyönyörű, mint egy nyuszi és egy madár találkozásaForrás: Varga László / Szoljon.hu

A madarat a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében fotózták egy nagy tuja ágai között. A szakember szerint nagyon különleges, ritka madárról van szó. Elmondása szerint az albínó madarak igen ritkák hazánkban, de ha felröppen a hír, hogy látható egy valahol, annak a bagolykedvelők, természetszeretők, és a terepmadarászok is a kutatására indulnak – olvasható a szoljon.hu oldalon.

A hortobágyi Madárkórházban is csak 2-3 évente látni ilyen különleges egyedet, mint ez a teljesen fehér tollú fülesbagoly.

Ezeket a madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel rejtő színezetük helyett kirívóak fajtársaikhoz képest. Az ilyen albínó baglyokat egy nagyobb karvaly tojó vagy egy héja is hamarabb levadássza. Sőt, sok esetben fajtársaik is űzik – mondta a szakember. Ezt a példányt az onban láthatóan befogadták a csapatba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek