Malacként visító madár bukkant fel az Eger-pataknál

Az emberek már hozzászoktak, hogy az Eger-patak belvárosi és érsekkerti szakaszán rendszeresen bele lehet futni változatos, tekintetet vonzó madárfajokba. Így nem meglepő, ha télen Egerben, a megszokott tőkés récéken kívül nagy kócsaggal, jégmadárral vagy éppen hegyi billegetővel is találkozunk.

A furcsa hangú guvat is látogatást tett EgerbenForrás: Fitala Csaba/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Az elmúlt években hallhattuk a helyi sajtóban, de talán még az országosban is, hogy a városban, a patak körül nagy feltűnést keltett egy díszes színekben feszítő mandarinréce hím (gácsér), a madarászok körében pedig egy ritka vízirigó lett "zsákmány". Ám kevésbé feltűnő madarak is fel szoktak bukkanni a területen, ezek közé tartozik a múlt héten észlelt, őrületes hangú guvat is.

 

A guvat főképp' gerinctelenekkel táplálkozik, és általában télre elvonul tőlünk, de be nem fagyó vizeinknél át is telelhet. Valószínűleg ez az egészséges példány is így döntött, és talán még párszor találkozhatunk majd vele, miközben hosszú csőrével próbálja elkapni zsákmányát.

Ez a madárfaj viszonylag gyakori hazánkban, ám rejtőzködő mivolta miatt ritkán pillanthatjuk meg, malacvisítás-szerű hangja viszont gyakran elárulja jelenlététét.

 

A guvat hazánkban védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint - olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán, Balázsi Péter bejegyzésében (természetvédelmi területfelügyelő/Dél-Borsodi Tájegység).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek