Élénkpiros, süvöltő hangú növényevők vendégeskednek a Maros-ártérben

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén a téli időszakban sokfelé találkozhatunk süvöltőkkel. Jellegzetes hangjukról és díszes tollazatukról is könnyen felismerhetők – olvasható a Park weboldalán.

Süvöltő - ilusztrációForrás: Copyright (c) 2016 Ondrej Prosicky/Shutterstock

A süvöltők alapvetően Magyarországtól északra költenek, de kisebb számban már hazánk északi területein is fészkelnek. Télen a Dél-Alföldön is találkozhatunk népesebb csapataikkal. Nevüket jellegzetes, sípoló hangjukról kapták, amely olyan, mintha a szél fütyülne a fák ágai között. Ha az erdőt járva megüti fülünket ez a furcsa hang, akkor jó eséllyel meg is találjuk a forrását.

Különösen a hímeket könnyű felfedezni, ugyanis igazán impozáns megjelenésűek: hasi oldaluk élénkpiros, hátuk szürke, s fényes, fekete „sapkát" viselnek.

A tojóknak barnás rejtőszínük van, így őket nehezebb megtalálni. Pintyféle madarakról van szó, amelyek alapvetően növényi táplálékot fogyasztanak. Csőrük meglehetősen rövid, de vastag, erős, ezért a keményebb magokat, növényi részeket is el tudják fogyasztani. A kőrisfák terméseit kifejezetten szeretik, így ahol kőrisek vannak – mint például a Maros mentén – ott sűrűn találkozhatunk velük. Általában 10-20 példányos csapatokban mozognak. Az embertől nem félnek, ezért a városi parkokban is előfordulnak, sőt esetenként a kihelyezett madáretetőkön is csipegetik a magokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek