Egerszalók több száz éves barlanglakásai új funkciókkal várnak időutazásra

Egerből, a Szépasszony-völgyön keresztül, Demjén irányában találjuk Egerszalókot. Nem ez az egyetlen hely az országban, ahol barlanglakásokat vájtak a hegyoldalba, de talán ez a legszebben rendbe hozott, skanzen jellegű együttes, ahova legalább egyszer érdemes mindenkinek ellátogatni. Nézzük meg, hogy miért...

Az egerszalóki barlanglakások első darabjai még a 17-18. században készülhettek, a 20. század közepén már 33 ilyen lakás volt a területen, és a legutolsókat még a 20. század végén is lakták. A Sáfrány utca végén található barlanglakásokat, mielőtt még teljesen tönkrementek volna, az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta. Ezeket 2011-ben felújították, 2017-ben pedig kibővítették és kialakították a Sáfránykertet is.

Rálátás a Fogadóparkra és a Sáfránykertre - kattintsatok a képre, galéria nyílik!Forrás: Polyak Attila / Travelo

A látogatók azóta a Fogadóparkból, a Sáfránykert és a Szabadtéri színpad mellől indulhatnak egy nagyobb felfedezőtúrára. Három barlanglakás már a parkban is megtekinthető, az egyik tiszta szobával, a másik pincehelyiségként, a harmadik pedig kézműves foglalkozások színhelyéül szolgál.

Felsétálva az utca végébe pedig már a régi lakások látványa vár ránk. Riolittufába vájt ajtók és kis ablakok hívogatnak; nyáron muskátlival díszítve, a téli hónapokban kicsit komorabban. 

Hívogató ablakokForrás: Polyak Attila / Travelo

Itt bárhova bemehetünk, nincsenek korlátok és múzeumi kordonok. Láthatjuk hogyan életek itt az emberek, mivel foglalkoztak, mit szerettek csinálni a szabad perceikben, és mivel telt a munkaidő. 

Mivel az itteni bútorok többsége idővel elveszett, ezért gyűjtésből és egerszalóki adományokból rendezték be a belső tereket. Ha alaposan körbenézünk, találunk a lakásokban mezőgazdasági eszközöket, kisebb gépeket, régi festményeket és fotókat, ágyakat és ládákat; edényeket a koromfekete, kézzel vésett kémény alatt, és itatókat a hátsórészben kialakított istállóban.

Kattintsatok a képre, mert érdekes és gyönyörű galéria nyílik!Forrás: Polyak Attila / Travelo

Mert bizony sok esetben az állatok együtt melegedtek és aludtak az itt lakókkal. Egy lakásban pedig akár két-három generációnak is el kellett férnie. 

A szobákban közelről meg lehet nézni a kifakult fotókat, a régi hétköznapok emlékét őrző tárgyakatForrás: Polyak Attila / Travelo

Tapasztalatból mondjuk, hogy a tárlatvezetést tartók mindent tudnak a helyszínről és a környékről, érdemes tőlük bátran kérdezni; vagy előre bejelentkezni egy kemencés- vagy kézműves bemutatóra, képzésre.

Travelo tipp:

Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a 3D mozit! A kiegészítő jeggyel egy virtuális időutazáson is részt vehetünk – a mozit stílusosan a leghátsó barlanglakásban alakították ki. A film segítségével visszatekinthetünk egészen a kőzetek kialakulásáig, és megismerkedhetünk a barlanglakások helyiségeivel is.

Forrás: Gyogyvizekvolgye.hu

Belépőjegyek és nyitvatartás:
A Sáfrány utca végén található barlanglakások téli időszakban, vagyis november 1-től 9 és 16 óra között, május 22-től 9 és 17 óra között, július 1. és augusztus 31. között pedig 9-től 19 órig tartanak nyitva.


Belépőjegy felnőttek számára 800 forint, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 600 forint, a családi jegy pedig 2000 forint. A jegyár tartalmazza a tárlatvezetést, mely fél óránként indul a pénztártól.

Az említett 3D mozi kiegészítő jegye: 500 forint, a családi jegye pedig 1500 forint.

Egyébként az egerszalóki barlanglakásokhoz hasonló, riolittufába vájt pincéket, istállókat, lakásokat és házakat a Tarna-völgyétől a Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén többet is találunk. Például, ha csak egy kicsit lassabban megyünk az autóval, akkor a falusi házak hátsókertjeiben is felfedezhetjük őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek