Szerdán este érkeznek a Geminidák, az év leglátványosabb hullócsillagai

Évente számos meteorzáport lehet megfigyelni a Földről, amelyek közül három emelkedik ki: a Perseidák augusztusban, a Kvadrantidák januárban, míg a Geminidák meteorraj decemberben okoz látványos csillaghullást. A Geminidák nevüket onnan kapták, hogy a hullócsillagok mintha a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából futnának végig az égen.

Hideg időben is láthatunk meteorrajokat - illusztrációForrás: Comfreak/Pixabay

Bár hullócsillagokat a legtöbben augusztussal kötik össze, hiszen a Perseidák látványos "tüzijátékkal" érkeznek, de a csillaghullás most is adott, ráadásul intenzívebben, mint a Perseidák esetében. Szerdán este érekeznek ugyanis a Geminidák. Elsőre talán nem olyan vonzó a lehetőség, hogy ilyen hidegen kimerészkedjünk, de lehet, ezúttal megéri.

Óránként akár 150 fénycsíkot húzó égi jelenséggel is találkozhatunk, ha szép tiszta lesz az idő.

A különleges égi jelenséget tehát szerdán, az esti órákban lehet majd megfigyelni, ehhez érdemes olyan helyet keresni, amely távol esik a városi fényektől. Budapesten erre alkalmas helyszín lehet például a Hármashatár-hegy. A meteorok keleti irányba állva, magasan az égen látszanak majd, olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében – írja az origo.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek