A tenger, ami tele van csillagokkal

Bár a világ legfénylőbb biolumineszcens öble címet a Puerto Rico-ban, a Vieques-sziget déli partvidékén található Mosquito-öböl kapta meg a Guinness World Records-tól 2006-ban, a Maldív-szigetek világító partszakasza is különleges élményt nyújt. 

Forrás: Shutterstock.com

A "csillagok tengerének" is nevezett gyönyörű jelenség nyár elején fordul elő, főleg a Raa-atollnál, a Vaadhoo-sziget partja mentén. Ezen a tájon ugyanis egy Lingulodinium polyedrum nevű biolumineszcens fitoplankton borítja a nedves homokfövenyt, amit a hullámok mozgása, vagy a lábujjunk rezdülése azonnal "mozgásba" hoz.

A fitoplanktonok kékes-zöldes fénnyel kezdenek villogni, amint megzavarja a nyugalmukat valamilyen mozgás vagy csak a vízfelszín hullámzása. És ilyenkor bizony az egész térség úgy néz ki, mintha a tenger tele lenne fénylő csillagokkal.

A Maldív-szigetek rajongói szerint a legszebb látványt az említett Vaadhoo-sziget partján láthatjuk, de a jelenség nem csak ide korlátozódik, így ha kisebb tömeggel osztoznánk a látványon, érdemes helyben egy kicsit körbe kérdezősködni, hogy merre induljunk "csillagnézőbe".

Forrás: Atlasobscura.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek