Csillagbölcsőt fotózótt a James Webb

Korábban több felvétel is készült már a Tarantula-ködről, de a James Webb-teleszkóp legújabb képei tisztább és élesebb képet adnak a csillagkeletkezési régióról. A 30 Doradus néven is ismert Tarantula-köd a közeli galaxisok legnagyobb és legfényesebb csillagképző régiója, így a csillagkeletkezést kutató tudósok kedvenc témája.

A NIRCam kamerával készült felvételen látni lehet a „selymes szálakat" – amelyekről a köd a Tarantula nevet kapta, középen a fiatal csillagok kéken csillogó halmazaForrás: https://www.nasa.gov/

A csillagászok A Webb különböző kameráit használták a Tarantula-köd leképezéséhez. A közeli infravörös kamerával (NIRCam) készült felvételen látni lehet a „selymes szálakat" – amelyekről a köd a Tarantula nevet kapta –, amint a fenti kép közepén kéken csillogó hatalmas, fiatal csillagok halmazát veszik körül. A NASA szerint ezeknek a fiatal csillagoknak a tízezreit még soha nem lehetett látni, mivel kozmikus por takarta el őket.

A MIRI kamera felvételén a csillagokat körülvevő hűvösebb gáz és por kerül a reflektorfénybeForrás: https://www.nasa.gov/

A másik felvétel a Webb középső infravörös műszerével készült (MIRI), nagyobb infravörös hullámhosszon, mint az előző, a Tarantula-köd így egészen másképpen fest. Ezúttal a köd közepén lévő fiatal csillagok elhalványulnak a háttérben, miközben az őket körülvevő hűvösebb gáz és por kerül a reflektorfénybe, írja az engadget.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek