Elkészült a robotizált közösségi csillagászati távcső Sülysápon

A felújítások után, október 13-án átadták a Sülysáp közelében lévő Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló  tetején álló, újonnan felszerelt közösségi csillagászati távcsövet - adta hírül az MTI.

Az közösségi csillagászati távcső felújítása után robotizált vezérléssel készít majd csillagászati felvételeketForrás: MTI/Komka Péter

A félméteres tükrű távcső eredetileg 1966-ban készült, és a piszkés-tetői obszervatóriumban működött 2017-ig. Felújítása után robotizált vezérléssel csillagászati felvételek készítésére használják majd. A távcső a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület együttműködésében újult meg.

A Magyar Azstrofotósok Egyesületének honlapja szerint augusztus 26-án készültek el az új távcső első - nem teszt - felvételei az égbolt jelenségeiről. A célpontokat az északi féltekéről választották ki: az Észak-Amerika-ködben a Cygnus-fal és az NGC 206 csillagcsoportosulás az Androméda-galaxisban.

Az újonnan felszerelt közösségi csillagászati távcső egyik legelső felvétele 2022. augusztus 26-ánForrás: Magyar Azstrofotósok Egyesülete

A Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló egyébként Budapestről vonattal a Keleti Pályaudvarról közelíthető meg, Szolnok felé. A sülysápi vasútállomástól a csillagvizsgáló körülbelül fél, háromnegyed óra gyalog (kb. 2 km).

A dombra vezető út mellett meg lehet nézni a Túra a Naprendszerben tanösvény néhány ismertető tábláját, melyek a Földet, a Vénuszt és Merkúrt mutatják be. A Nap ismertető táblája a csillagvizsgáló épületénél található. A Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület honlapján részletes információt találsz az odajutásról, a csillagvizsgáló Facebook-oldalán pedig a programjaik felől is érdeklődhetsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek