Messzelátó vagy lokátor? A Várkert Bazár kerekes tölcsérei

Legutóbbi Travelo Kisokos anyagunkban a Várnegyedben sétáltunk, az Országház utca környékén, ahol a repülő apáca szobrát fedezhetjük fel, ha felnézünk a magasba. Most egy kicsit lejjebb ereszkedtünk, a Várkert Bazárhoz, a rakpartra, ahol a 41-es és 19-es villamosok robognak.

Air Defense Early Warning Listening Ears - 1917Forrás: atlasobscura.com / ©nicholasabateman

Itt található ugyanis egy olyan első világháborús memento, amiről sokáig azt hittük egy újabb köztéri szobor, vagy egy steampunk stílusú messzelátó. Pedig a szerkezet bizony megjárta a háborút a saját kerekein. A kerekeken guruló, négytölcséres szerkezet egy akusztikus lokátor repülőgépek észlelésére 1917-ből. A pesti oldal irányába fordított tölcsérek ma már nem tudják annyira felerősíteni a hangokat, mint régen - a sok háttérzaj miatt - de a fülhallgatókat azért ki lehet próbálni, és nem csak a turistáknak.

Ezekre a lokátorokra akkor volt szükség, mikor az első világháború idje alatt 1914 és 1918 között megjelentek az első felderítő repülőgépek. Természetesen adta magát a lehetőség, hogy bombákat is le lehet róluk dobni, így szükségessé vált, hogy előre be lehessen őket azonosítani és elhárítani. Mivel a radar csak 1940-ben jelenik meg először, addig a repülőket a motorjuk jellegzetes hangja alapján azonosították, kezdetben a katona fejére ráerősített "nagyobb fülkagyló"-ként funkcionáló tölcsérekkel. Ezek összesűrítették a halk hanghullámokat és bevezették a fülcsatornába.

De ahogy telt az idő, egyre nagyobb tölcsérekre volt szükség, a végén már nem lehetett őket fejen hordani, de mozgathatónak kellett lenniük. Ezért végezték a lokátortölcsérek kerekeken. Idővel aztán készültek akusztikus lokátorok betonból is, melyeknek hatalmas, omladozó változatait többek között Angliában is felfedezhetjük.

Forrás: www.netfizika.huwww.atlasobscura.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek