Villámárvíz a világ legszárazabb és leghalálosabb völgyében

A Halál Völgye Nemzeti Parkban, a világ legszárazabb és legforróbb helyén a nagy esőzések olyan ritkák, mint a fehér holló. Éppen ezért okozott olyan nagy problémát az a pár nappal ezelőtti villámárvíz, ami a korábbi napok esőzései miatt egyik pillanatról a másikra kialakult Furnace Creek környékén. 

Forrás: AFP/National Park Service

A völgyről tudni kell, hogy hűen a nevéhez (Death Valley) tényleg kegyetlenül száraz. Ennek oka, hogy a Csendes-óceán felől érkező nedves légtömegeket a Sierra hegyei megemelik, és a víz ezért helyben kihullik, így a létgtömegek már teljesen szárazak, mire átszelik a hegyláncot. A Halál Völgye szó szerint esőárnyékban van. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan hőmérsékleteket lehet itt mérni, ami már a kibírhatatlan kategóriába tartozik. A területen található egyetlen település Furnace Creek (Kemence szurdok) közelében, 1913. július 10-én 57 Celsius-fokot mértek. A második legmelegebb napon, 2020. augusztus 16-án a maximum elérte az 54 Celsius-fokot.

A mostani, pusztító villámárvízet okozó heves esőzés éppen ezért rendkívül ritka jelenség. Daniel Berc, a Meteorolgógiai Szolgálat szakembere szerint ezer évente egyszer előforduló esemény.

A szakember kifejtette, hogy a korábbi évtizedekben csak néhányan ismerték a villámárvíz kifejezést, mostanság azonban már készülnek is rá az emberek, ha esetleg eljön a nyári, záporral-zivatarral érkező időszak. Ilyenkor rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esik egy kis területre, amit már nem bír elég gyorsan felszívni a talaj. És megindul. Sodor magával mindent: ágakat, sziklákat, farönköket, sarat. 

Forrás: AFP/National Park Service

Szerencsére az idei villámárvíz idején személyi sérülés nem történt Furnace Creek környékén, de az autók kődrabok közt állnak, az utakat és az alattuk futó vezetékeket pedig mintha megrágta volna egy óriási fenevad. 

Forrás: ng.24.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek