Budapest kőfalon átrepülő apácája

Soron következő Travelo Kisokosunkkal a Budai Várban tegyetek egy sétát, és nézzetek felfelé, mert a homlokzatok sok csodát rejtenek. Ilyen például az a kőfalat áttörő szobor is, ami az Országház utca és a Petermann bíró utca sarkán található. Ha felnézünk az egyszintes ház homlokzatára, az első emelet magasságában, egy félköríves ablak alatt egy imádkozó apácát fedezhetünk fel, amint átsuhan a falakon. 

Utcatáblakén indultForrás: atlasobscura.com / ©katielou106

A festett kőszobor a klarissza apácák valahai rendházának helyére utal - ezt már az alatta elhelyezett emléktáblán olvashatjuk: A XVIII. században a klarissza apácák egykori kolostora /28.sz.ház/ adott helyet a Pozsonyból Budára költöző országgyűlésnek és kuriának.

A szobor érdekessége, hogy olyan, mintha több száz éves lenne, pedig csak 40 éve került a két utca találkozási pontjára, és még csak nem is szobornak indult.

Melocco Miklós 1977-ben egy információs utcanévtáblára kapott megbízást, de végül ez a hallatlan érzékenységgel, különleges leleménnyel, művészi bravúrral megvalósított, az évszázadokat átölelő városszövetbe illesztett, varázslatos kis ezredvég-emlék lett belőle, legalább is így írt róla Wehner Tibor művészettörténész. Elmondása szerint "nem illusztráció, nem szabványelem, nem szobrász iparosi minta-, vagy mesterdarab, hanem tökéletes és furcsa: olyan ambivalencia, amely valamiképpen mégis harmonikus egységet teremt..."

Ruhájának kortalan jellege, mely illendően eltakarja a lábait bokáig, és csukott szemű arca mindenkinek mást jelent. Valaki szerint áhitatosan imára kulcsolja a kezeit az arca előtt, mi viszont úgy éreztük, mikor először megláttuk, hogy csodálkozásában kapta a kezeit a szája elé, és saját maga is meglepődött azon, hogy éppen átrepül a falakon a Várnegyed macskaköves utcái felett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek