Napfényben fürdő, barlangi szentély a titkos helyek kedvelőinek

Thaiföld kevésbé ismert, de lélegzetelállítóan gyönyörű helyszínei között találjuk Pranburi vidékét, ahol félreeső strandokat és bájos butikszállásokat találni, illetve ahol még mindig többre értékelik a horgászat nyugalmát, mint a turisták tömegét. Itt, ezen a mangrove erdőkkel szegélyezett partvidéken fedezhetjük fel a Tham Phraya Nakhon barlangot is, mely bizony az ország legkisebb szentélyét rejti.

Királyi pavilonnak is nevezik a szentélyt, mivel V. Ráma király építetteForrás: Shutterstock.com / sittitap

A különleges barlangot egy thaiföldi férfi fedezte fel úgy kétszáz évvel ezelőtt, mikor fedezéket keresett az eső elől. A felfedezés annyira nagyszabásúnak bizonyult, hogy a sziklaüreget róla nevezték el Tham Phraya Nakhon barlangnak.

Az óriási mészkőbarlangot, mely két kamrából áll, nem könnyű megközelíteni, így itt nem állnak egymás sarkára a turisták; csak a szerencsésebb és kitartó utazók pillanthatják meg a dél-thaiföldi természeti szépséget.

A barlang a Khao Sam Roi Yot Nemzeti Park mélyén bújik meg a Prachuap Khiri Khan tartományban. Ahhoz, hogy elérjünk a bejáratáig, egy hosszú és forró túrára kell készülni - de az út menti panoráma gyönyörű lesz.

A barlang fényei egy csodás nyári naponForrás: Shutterstock.com / S-F

Ha végre megérkezünk, találunk majd egy nagy rusztikus éttermet a bejárat közelében, ahol be kell fizetnünk a nemzeti park belépő díját, de cserébe kapunk egy idegenvezetőt. A barlangba nincs belépődíj (legalább is az utolsó információink szerint.) Az első kamrában egy száraz vízesés láthatunk, valamint több száz évvel ezelőtt keletkezett függő- és álló cseppköveket.

Az elsőből a második kamrába egy rövid, fából készült ösvény, az úgynevezett krokodilhát ösvény vezet át. Ezt a kamrát Nagy Chulalonkorn király (V. Ráma) építette 1890-ben, mikor először itt járt és beleszeretett a helyszínbe. Neki köszönhetjük a középpontban, egy dombocskán álló Kuha Kharuhas (Kharuehat) királyi pavilont is.

A barlang a Khao Sam Roi Yot Nemzeti Parkban találhatóForrás: amnat30 / Shutterstock.com

Az arany és zöldeskék színekben pompázó Kuha Kharuhas pavilon, mely Thaiföld legkisebb szentélye, ma már vallási műemlék és a vidék jelképe. A pavilont pont megvilágítja a barlang nyitott tetején átszűrődő napfény. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a mészkőkamra belsejében zöld erdő burjánzik, így az egész hely olyan sejtelmes, másvilági hangulatot áraszt, mintha legalább az Avatar filmek helyszínén járnánk, már csak a karcsú, kékbőrű Na'vik hiányoznak a képből. 

Forrás: www.aleenta.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek